Tykač odřízl Elektrárnu Opatovice od uhlí

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice Zdroj: profimedia.cz

Válka miliardářů vrcholí. Uhelná společnost Czech Coal, patřící Pavlu Tykačovi, vypověděla smlouvu na dodávky do elektrárny Opatovice. Firma tvrdí, že je to kvůli pohledávkám, které má u majitele elektrárny, Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Prý jí dluží 500 milionů korun. To EPH, který vlastní skupina PPF Petra Kellnera, slovenští magnáti z J&T a Daniel Křetínský, považuje za absurdní lež.

Vleklý spor mezi podnikateli Tykačem a Křetínským (EPH) se dostal do další fáze. Elektrárna Opatovice bude po odstavení od uhlí firmy Czech Coal nucena zastavit výrobu elektřiny. „Na trhu je dostatek dodávek elektřiny z jiných elektráren, elektřina by v České republice nechyběla. Opatovice jsou však vyznamný dodavatel tepla a zde by již byla situace horší,“ uvedl pro E15.cz Ladislav Kříž, tiskový mluvčí největší tuzemské energetické skupiny ČEZ.

Uhlí nutné pro výrobu tepla a teplé vody je Czech Coal ochotný do Opatovic dodávat. V tomto ohledu jsou na elektrárně závislé Pardubice, Hradec Králové a Chrudim. „Přestože smlouva zanikla, nabízíme dodávky hnědého uhlí v množství potřebném pro zajištění výroby tepla a teplé vody při zachování dosavadních cen,“ uvedl v tiskové zprávě místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dienstl.

Czech Coal tvrdí, že mu firmy ze skupiny EPH dluží přes 500 milionů korun. Podle dostupných údajů měly obě strany smlouvu do roku 2015, která obnášela dodávky 1,8 milionu tun uhlí.

Je to absurdní krok

Mluvčí společnosti Elektrárny Opatovice (EOP) Petr Zadák k problému uvedl, že Czech Coal jako důvod odstoupení ve svém oficiálním dopise uvádí neuhrazení sporné částky ve výši necelých 20 milionů korun týkající se DPH. Celková roční výše úhrad elektrárny za dodávky uhlí se přitom pohybuje na úrovni téměř miliardy korun, tedy ve zcela jiném řádu, než uváděná sporná částka za DPH.

„To jasně dokazuje absurdnost kroku Czech Coal a potvrzuje dlouhodobě destruktivní přístup Czech Coal vůči celému energetickému sektoru v České republice,“ řekl Zadák s tím, že všechny dodávky uhlí řádně a včas hradí a jednání dodavatele považuje za neopodstatněné a účelové. To potvrdil i mluvčí mateřského EPH Martin Maňák. „EOP za uhlí samozřejmě platí. Dluh EPH ve výši 500 milionů neexistuje.“ EOP situaci analyzuje a podle zprávy připravuje patřičné kroky k tomu, aby neoprávněnému jednání Czech Coal čelila.

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku.

Elektrárna patří pod skupinu EPH, který vlastní Daniel Křetinský a finanční skupiny J&T a PPF. Czech Coal už v minulosti vedl obchodní spory i s další firmou z EPH, s teplárnou v Komořanech u Mostu. Na ni podal insolvenční návrh, který po čase sám stáhl. Podle právníků EPH šlo o šikanózní návrh.