U Stříbra bude Kion Group vyrábět vysokozdvižné vozíky, zaměstná 200 lidí

Vysokozdvižný vozík Linde, který se bude vyrábět u Stříbra

Vysokozdvižný vozík Linde, který se bude vyrábět u Stříbra Zdroj: Linde MH

Závod na výrobu vysokozdvižných vozíků otevře v polovině února v Panattoni Parku Stříbro německá skupina Kion, evropský lídr a druhá nejsilnější skupina v oboru průmyslových vozíků a skladové techniky na světě. Má mít asi 200 lidí, kteří mají montovat až deset tisíc vozidel ročně. Firma ještě shání techniky pro oddělení technologie a kvality a výrobní dělníky, například svářeče, opraváře zemědělských strojů a automechaniky.

Nový objekt o rozloze 27 tisíc metrů čtverečních převzal Kion Group loni v listopadu. Vybudovala ho developerská společnost Panattoni Europe, budovu financovala a pronajímá česká společnost Accolade. „Jde o jednu ze tří našich nejdůležitějších loňských investic.

Rozpočet na samotnou výstavbu se pohybuje kolem 600 milionů korun. Kion Group podepsala nájemní smlouvu na 15 let,“ řekl předseda představenstva Accolade Milan Kratina. Projekt byl nominován v soutěži Best of Realty 2015, která oceňuje nejvýznamnější nemovitosti realizované na území České republiky.

Investice v Ostrově, odkud půjdou vozíky do východní a jižní Evropy, výrazně přesáhne 700 milionů korun. Pokud tam bude Kion spokojený, hodlá expandovat. Druhá etapa by dala práci dalším 200 lidem. Podle člena představenstva Kion Group Theodora Maurera má nový závod udržet špičkové postavení i servis ve východní a jižní Evropě, kde skupina plánuje „nadprůměrný růst“. Východoevropský i český trh přepravy materiálu patří mezi jeden z nejvíce expandujících.

Umístění nového závodu

Kion Group se sídlem ve Wiesbadenu má pobočky ve více než 100 zemích a 23 tisíc zaměstnanců. Předloni měl obrat přes 122 miliard korun. Skupina s 15procentním podílem na světovém trhu vyrábí pod značkami Linde, STILL, Fenwick, OM STILL, Baoli a Voltas. V Česku má od roku 1997 továrnu na nápravy Linde Pohony v Českém Krumlově.

Panattoni Park Stříbro leží na exitu 107 dálnice D5 do Německa. Díky blízkosti Plzně nabízí kvalifikovanou pracovní sílu hlavně pro automobilový průmysl. V zóně jsou například firmy Lear Corporation, Leoni, Ideal Automotive, Gea, Assa Abloy nebo Steelcase.

O stavbě továrny jako první informoval server E15.cz: