Ukrajina i přes embargo dodala Rusku vojenské součástky za dvě miliardy

Ruská flotila,

Ruská flotila, Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Ukrajina loni dodala Rusku turbíny pro vojenská plavidla a součástky pro letadla, přestože oficiálně považuje Rusko za agresora kvůli anexi Krymu a podpoře separatistů v Donbasu. "Postavení agresora nevadilo," napsala agentura Unian o zbrojařských obchodech za 72 milionů dolarů (asi 1,8 miliardy korun).

Unian připomněl, že ukrajinská vláda po ruské anexi Krymu oficiálně zastavila vývoz výrobků s vojenským využitím do Ruska. V červnu téhož roku prezident Petro Porošenko zakázal jakoukoliv vojenskou a zbrojní spolupráci s Ruskem.

Pokud jde o inkriminovaný vývoz, Unian se odvolal na údaje Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI), podle kterého podnik Zorja-Mašprojekt z Mykolajiva loni dodal Rusům dvě plynové turbíny DS-71 a dvě DT-59 pro fregaty třídy Admirál Grigorovič. Právě ty mají podle velitelů Černomořské flotily posílit obranu Krymu. Fregaty jsou podle ruských zdrojů vyzbrojeny střelami s plochou dráhou letu, které ruské námořnictvo již použilo k úderům proti Islámskému státu.

Ukrajina také pokračovala v dodávkách dílů pro výrobu dopravních letounů An-148 v Rusku. Tyto dodávky začaly ještě před propuknutím konfliktu, v roce 2013. Na tomto projektu spolupracuje ukrajinská státní firma Antonov s leteckým závodem v ruské Voroněži, který An-148 v licenci vyrábí. Největším odběratelem je podle dostupných údajů ruské ministerstvo obrany.

To si podle SIPRI také pořídilo ukrajinskou nákladní loď Grigorij Agafonov, kterou - překřtěnou na Kazaň-60 - používá k přepravě zbraní do Sýrie. Celkově se ukrajinský export výrobků s vojenským využitím loni oproti předchozímu roku zmenšil na polovičku, na 323 milionů dolarů (asi 7,9 miliardy korun).