Ukrajinci budou mít plyn i v zimě, zaplatili v přepočtu dalších 38 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz zaslala na účet ruského koncernu Gazprom 1,65 miliardy dolarů (téměř 38 miliard korun) jako druhou splátku za dříve uskutečněné a dosud nezaplacené dodávky ruského zemního plynu. Splacení dluhu bylo podmínkou pro obnovení dodávek ruského plynu na Ukrajinu v zimním období.

Ruská agentura TASS připomněla, že Naftogaz tímto způsobem a v souladu s bruselskými dohodami mezi oběma společnostmi ve dvou splátkách zaplatil účty za 11,5 miliardy metrů krychlových plynu, dodaných Gazpromem v období listopad až prosinec 2013 a duben až červen 2014. První splátku ve výši 1,45 miliardy dolarů (asi 32 miliard korun podle tehdejšího kurzu) Naftogaz zaslal Gazpromu 4. listopadu.

Dluhy za zhruba 70 miliard korun

Rusko a Ukrajina se koncem října dohodly na obnovení dodávek ruského plynu na Ukrajinu. Podmínkou ale bylo, že Ukrajinci splatí dluhy ve výši 3,1 miliardy dolarů (asi 70,5 miliardy korun). Počátkem tohoto měsíce si pak Naftogaz u Gazpromu předplatil prosincovou dodávku ruského plynu.

Ukrajina byla bez ruského plynu od června, kdy Moskva zavřela kohouty kvůli chronické neschopnosti ukrajinského Naftogazu splácet účty. Na zimních dodávkách ruského plynu na Ukrajinu se obě země dohodly po několikaměsíčních jednáních, která pomáhala zprostředkovat Evropská unie.

Chybí i uhlí

Kyjev nyní musí kromě zajištění dodávek zemního plynu řešit rovněž výpadky elektřiny, které jsou důsledkem nedostatku uhlí. Ukrajinské ministerstvo energetiky oznámilo, že vláda povolila státní energetické společnosti Ukrinterenergo dovážet elektřinu z Ruska.

Ukrajina má nyní o zhruba deset procent elektřiny méně, než by potřebovala. Konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou narušil dodávky uhlí do tepelných elektráren, které na Ukrajině zajišťují asi 40 procent dodávek elektřiny.

V Minsku se čeká další kolo rozhovorů o urovnání na Ukrajině
V běloruské metropoli Minsku mají dnes odpoledne pokračovat mírová jednání znepřátelených stran o urovnání konfliktu na východu Ukrajiny. Na dnešní a páteční schůzce tzv. kontaktní skupiny, zahrnující zástupce Ukrajiny, Ruska, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jakož i proruské separatisty z východokrajinského Donbasu, se v pondělí telefonicky domluvili prezidenti Vladimir Putin, Petro Porošenko, François Hollande a kancléřka Angela Merkelová.
Právě v Minsku se 5. září Ukrajinci a separatisté dohodli na příměří, které však bylo často porušováno oběma stranami. Na pořadu tak podle ukrajinského prezidenta Porošenka má být hlavně potvrzení předchozích úmluv o příměří, o stažení vojsk a těžké výzbroje od frontové linie a brzké osvobození všech zajatců. Podle povstalců ale žádný dokument k podpisu připraven není, nejprve jej bude třeba vyjednat.