Ukrajinský Naftogaz hospodařil v pololetí se ztrátou

sídlo Naftogaz

sídlo Naftogaz Zdroj: Naftogaz

Ukrajinská státní energetická firma Naftogaz vykázala za prvních šest měsíců letošního roku ztrátu 4,5 miliardy hřiven (5,2 miliardy korun). Důvodem byl hlavně prudký pokles domácí měny. Ve srovnání s loňským rokem se však ztráta prudce snížila, zhruba na sedminu loňské částky, protože Naftogaz zahrnul do letošního hospodaření zisk dceřiných společností.

Naftogaz má zahraniční dluh 2,6 miliardy USD (63,2 miliardy korun) a jeho obsluha se stala pro firmu dražší, protože hřivna vůči dolaru v únoru klesla o 50 procent kvůli obavám z eskalace konfliktu s proruskými separatisty. Pokles hřivny také ovlivnil příjmy, protože Naftogaz vybral od zákazníků mnohem méně, než kolik zaplatil v dolarech za dovoz.

„Ceny (zaplacené spotřebiteli) byly čtyřikrát až pětkrát nižší než náklady na dovoz plynu,“ uvádí se v prohlášení.

Reforma Naftogazu je jedním z hlavních cílů plánu stabilizace ekonomiky nové, proevropské vlády. Letos v dubnu Ukrajina zvýšila ceny plynu. Zdražení plynu je součástí reformního programu dohodnutého s Mezinárodním měnovým fondem výměnou za záchranný úvěr 17,5 miliardy USD, napsala agentura Reuters.