Unileveru klesly tržby na 50 miliard, výsledky ale překonaly odhady

Unilever

Unilever Zdroj: ctk

Britsko-nizozemský výrobce spotřebního zboží a potravin Unilever vykázal loni obrat téměř 50 miliard eur (1,3 bilionu Kč), což je o tři procenta méně než předchozí rok. Výsledek nepříznivě ovlivnily směnné kurzy a odprodej majetku, a přestože růst na některých rozvíjejících se trzích zpomalil, nadále vykazuje solidní tempo. Firma tak překonala odhady analytiků.

Unilever vyrábí například čaje Lipton, mýdla Dove nebo zmrzlinu Ben & Jerry's. Čistý zisk firmy za celý rok se zvýšil o zhruba devět procent na 5,3 miliardy eur (asi 146 miliard Kč).

Základní tržby firmě loni vzrostly o 4,3 procenta. To je o trochu víc než čekali analytici, kteří počítali se zvýšením o 4,2 procenta. Na rozvíjejících se trzích se základní tržby zvýšily o 8,7 procenta. V roce 2012 ale jejich růst překračoval 11 procent.

Koncern vyrábí ledňáčka i míšu
Unilever v roce 2010 uzavřel svůj závod v Nelahozevsi na Mělnicku a ukončil výrobu v České republice. Nadále v tuzemsku prodává rostlinné tuky, majonézy a dresinky Hellmann's, margaríny Flora, Perla nebo Hera a kořenicí směsi či omáčky Knorr. Do portfolia Unileveru patří také zmrzliny Algida, Míša nebo Ledňáček a kosmetické značky Dove nebo Rexona.

Firma ve své výsledkové zprávě poznamenala, že růst na těchto trzích zpomaloval kvůli ekonomické nejistotě a znehodnocování měn, které se podepsaly na poptávce spotřebitelů.

Agentura Reuters v prosinci informovala, že Unilever hodlá do konce letošního roku snížit počet produktů v nabídce asi o 30 procent. Pracuje i na zrušení několika tisíc pracovních míst.

Vývoj akcií Unileveru NV za poslední 4 roky:Vývoj akcií Unileveru NVVývoj akcií Unileveru NV | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Ľubomír Bratko: Ukončení výroby v Nelahozevsi se Unileveru vyplatilo