Unipetrol čeká ztrátu

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: unipetrol.cz

Představenstvo petrochemické společnosti Unipetrol očekává za čtvrté čtvrtletí loňského roku větší provozní ztrátu (EBIT), než ve třetím čtvrtletí, kdy činila 230 milionů korun. Podle některých analytiků by firma mohla vykázat ztrátu i za celý rok.

„První a hrubý pohled na zveřejněná data indikuje vznik celoroční ztráty Unipetrolu, a to hlavně vzhledem k jednorázovým položkám v provozní oblasti spojeným s podzimní odstávkou a ve finanční oblasti spojeným se snížením hodnoty aktiv Parama,“ uvedl analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz. Bez jednorázových položek by se Unipetrol mohl udržet v zisku.

„Reportované provozní údaje jsou ve shodě s našimi projekcemi, nicméně negativní jsou jednorázové položky a očekávání vedení společnosti na ztrátu na úrovni provozního zisku. Očekáváme negativní reakci trhu,“ dodal Milan Vaníček z J&T Banky.

Odhaduje se, že celkové výdaje skupiny (včetně investic) v souvislosti s cyklickou zarážkou zaúčtované ve čtvrtém kvartálu činí zhruba 300 milionů korun, uvedla dnes společnost. Představenstvo odhaduje, že vývoj směnných kurzů ve 4. čtvrtletí 2011 negativně ovlivnil finanční výsledek skupiny Unipetrol ve výši přibližně 380 milionů korun. Pozitivní dopad na EBIT ve výši přibližně 140 milionů korun měly operace s emisními povolenkami.

Unipetrol také zaúčtuje na provozní úrovni jednorázovou položku v hodnotě přes 500 milionů korun v souvislosti s poklesem hodnoty fixních aktiv své dceřiné společnosti Paramo.

Unipetrol zároveň ve čtvrtém čtvrtletí předpokládá významný pokles rafinérských i petrochemických marží. V maloobchodu firma zaznamenala pokles spotřeby pohonných hmot. „To jsou všechno negativní zprávy pro Unipetrol,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Oficiální výsledky firma zveřejní 9. února. Společnost Unipetrol za loňská tři čtvrtletí snížila čistý zisk o dvě třetiny na 334,8 milionu korun z více než miliardy Kč ve stejném období předloni. Tržby firmě vzrostly na 73,1 miliardy korun ze 64 miliard Kč o rok dřív. V samotném loňském třetím čtvrtletí Unipetrol hospodařil se ztrátou 128 milionů korun. Provozní zisk se ve třetím čtvrtletí přehoupl do ztráty 230 milionů Kč po zisku 238 milionů ve stejném období roku 2010.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

Vývoj akcií Unipetrolu na pražské burze za poslední rok

Vývoj akcií Unipetrolu za poslední rokVývoj akcií Unipetrolu za poslední rok | salava@mf.cz

Vývoj akcií společnosti Unipetrol na pražské burze online sledujte