Unipetrol expanduje k největšímu konkurentovi MOL do Maďarska

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím
čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období Zdroj: ctk

Společnost Unipetrol RPA, která je členem petrochemické skupiny Unipetrol založila novou dceřinou společnost v Maďarsku. Hlavním předmětem podnikání nové firmy Unipetrol RPA Hungary bude podobně jako u mateřské společnosti Unipetrol RPA velkoprodej paliv a souvisejících produktů.

„Založení dceřiné společnosti v Maďarsku je potvrzením dlouhodobého zájmu Unipetrolu o tento trh a mělo by přispět k dalšímu posilování obchodních aktivit v této zemi,“ uvedl dnes generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. „Maďarsko má pro nás zajímavou dynamiku, mezi lety 2014 a 2015 se nám podařilo zdvojnásobit objem dovezených paliv do této země,“ dodal.

Unipetrol dále uvedl, že rozšiřování aktivit na zahraničních trzích je pro něj strategickým krokem z pohledu nedávného navýšení akciového podílu ve společnosti Česká rafinérská a souvisejícího navýšení rafinérských kapacit. Jediným vlastníkem rafinérie se Unipetrol stal na konci dubna.

Expanze ke konkurentovi

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Zaměstnává 3800 lidí. V roce 2005 se stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol RPA Hungary Kft. nebude jedinou zahraniční společností skupiny. Patří do ní také společnost Unipetrol Deutschland GmbH působící v Německu a Unipetrol Slovensko s.r.o.

Právě v Maďarsku má sídlo největší konkurent Unipetrolu na českém maloobchodním trhu, společnost MOL. Zatímco Benzina patřící Unipetrolu provozuje v Česku 338 benzinových stanic, skupina MOL jich má 316.