Unipetrol hlásí zisk přes pět miliard, druhé čtvrtletí bylo rekordní

Petrochemický holding Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol Zdroj: ctk

Petrochemický holding Unipetrol v letošním prvním pololetí vykázal čistý zisk 5,27 miliardy korun, zatímco loni byl za prvních šest měsíců ve ztrátě 2,55 miliardy. Společnost uvedla, že ve druhém čtvrtletí vykázala nejlepší provozní zisk ve své historii, celkem 3,959 miliardy korun. Využití jejích rafinérských kapacit vzrostlo meziročně o pět procent.

„Výroba a obchod Unipetrolu dokonale využily vysokých petrochemických a rafinérských marží na trhu. Po dokončení akvizice podílu společnosti ENI v České rafinérské se nám podařilo navýšit využití rafinérských kapacit až na úroveň 95 procent a zvýšenou produkci prodat na trhu v České republice i v zahraničí,“ uvedl v tiskové zprávě i generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski. Na tiskové konferenci k výsledkům nicméně připustil, že například úroveň petrochemické marže, která meziročně stoupla o 39 procent na 871 euro za tunu, bude těžké udržet.

V následném rozhovoru pro ČTK a Hospodářské noviny doplnil, že možnost toho, že společnost vyplatí dividendu za letošní rok, je největší za poslední dobu. Naposledy vyplatil Unipetrol dividendu za rok 2007. „Každá společnost existuje právě proto, aby vydělávala peníze pro svoje akcionáře,“ uvedl.

V uplynulých měsících se firma podle generálního ředitele výrazně přiblížila k uskutečnění své klíčové investice v podobě nové polyetylénové jednotky. „Aktuálně jsme ve finální fázi výběru dodavatelů největšího investičního projektu v rámci české petrochemie,“ dodal Świtajewski s tím, že firma chce zahájit realizaci projektu ještě letos. Plán na stavbu nové polyetylénové jednotky má Unipetrol delší dobu.

Podle očekávání

Dnešní výsledky společnosti jsou v souladu s očekáváním analytiků, kteří uváděli, že výsledky holdingu budou v porovnání s vývojem minulých let nadprůměrné. Podle nich je navíc reálné, že pozitivní výsledky společnosti mohou pokračovat i v dalších čtvrtletích letošního roku.

Výnosy klesly o zhruba sedm procent na 56,5 miliardy. V samotném druhém čtvrtletí byl Unipetrol v čistém zisku 3,277 miliardy korun, když před rokem vykázal čtvrtletní ztrátu 3,5 miliardy.

„Výroba a obchod Unipetrolu dokonale využily vysokých petrochemických a rafinérských marží na trhu. Po dokončení akvizice podílu společnosti ENI v České rafinérské se nám podařilo navýšit využití rafinérských kapacit až na úroveň 95 procent a zvýšenou produkci prodat na trhu v České republice i v zahraničí,“ uvedl v tiskové zprávě i generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski.

Analytici: Pozitivní výsledky Unipetrolu mohou pokračovat i nadále
Pozitivní výsledky petrochemického holdingu Unipetrol mohou pokračovat i v dalších čtvrtletích letošního roku. Shodli se na tom analytici. Společnost uvedla, že ve druhém čtvrtletí vykázala rekordní provozní zisk 3,959 miliardy korun.
„Unipetrol potvrdil schopnost generovat hotovost. Předpokládáme, že příznivé makroprostředí, tzn. vysoké marže a nízká cena ropy bude v nejbližším období pokračovat a Unipetrol bude i nadále reportovat silná čísla,“ řekl dnes analytik J&T Banky Bohumil Trampota.
„Unipetrol má našlápnuto k velmi dobrým výsledkům za celý rok 2015, k čemuž zajisté přispěje i dopad získání stoprocentního podílu v České rafinérské, který povede k dalšímu výraznému nárůstu prodejů rafinérských produktů,“ doplnil Lukáš Hendrych z poradenské sítě BDO.

Klíčová investice

V uplynulých měsících se firma podle generálního ředitele také výrazně přiblížila k uskutečnění své klíčové investice v podobě nové polyetylénové jednotky. „Aktuálně jsme ve finální fázi výběru dodavatelů největšího investičního projektu v rámci české petrochemie,“ dodal Świtajewski s tím, že firma plánuje zahájit realizaci projektu ještě letos.

Plán na výstavbu nové polyetylénové jednotky má Unipetrol již delší dobu, dceřiný Unipetrol RPA podepsal licenční smlouvu se společností INEOS, v rámci které firma získala právo na užívání výrobního procesu a technologie pro novou jednotku už v říjnu 2013.

Objem zpracované ropy roste

V letošním druhém čtvrtletí Unipetrol i přes výrazný meziroční pokles cen ropy meziročně zvýšil tržby o 0,5 procenta na 32,523 miliardy korun. Společnost zpracovala 1,845 milionu tun ropy, což je meziroční nárůst o 39 procent. Využití rafinérských kapacit dosáhlo 95 procent, uvedla firma. Prodej rafinérských produktů meziročně vzrostl o 29 procent na 1,457 milionu tun.

Benzina meziročně zvýšila objem prodaných paliv, vliv na to měla i nižší cena, která je důsledkem zlevnění ropy. Benzina meziročně zvýšila svůj tržní podíl na 15,2 procenta. „Víme, že v maloobchodu je tu velká konkurence. Ve chvíli, kdy některý z hráčů trh opouští, hned ho nahradí nový,“ uvedl Świtajewski. Český trh čerpacích stanic označil za „drsný“.

Konsolidované neauditované finanční výsledky (v milionech Kč):
Období 2Q2014 1Q2015 2Q2015 6M2014 6M2015
Výnosy 32.357 23.975 35.523 61.049 56.498
EBITDA LIFO (provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací) -3753 3111 3959 -2010 7070
EBITDA (Zisk před zdaněním, úroky a odpisy) -3615 2897 4567 -2004 7464
EBIT (provozní zisk) -4247 2426 4071 -3262 6497
Čistý zisk -3489 1995 3277 -2553 5272

Stabilizace cen ropy

Pro letošní rok Unipetrol očekává stabilizaci ceny ropy na současné úrovni. Uvádí také, že letošní třetí čtvrtletí je prvním celým čtvrtletím, kdy bude provozovat 100 procent rafinérských kapacit (8,7 mil. tun/rok) v České rafinérské. Bude to podle ní znamenat další významný nárůst prodejů rafinérských produktů.

Firma uvedla, že na žádné z hlavních výrobních jednotek není ve třetím čtvrtletí naplánovaná odstávka kvůli údržbě. Toto pondělí ale opětovně odstavila část etylénové jednotky v Záluží v Litvínově. Jednotka se do plného provozu vrátí do soboty 25. července. Celkový dopad odstávky na celoroční provozní zisk EBITDA Unipetrol odhaduje na 120 milionů korun, spolu s nedávnou odstávkou celé jednotky to bude přibližně 270 milionů korun.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol zaměstnává 3800 lidí.