Unipetrol má velké plány, do roku 2017 chce investovat 19 miliard

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: unipetrol.cz

Petrochemický holding Unipetrol chce podle své nové strategie v letech 2013 až 2017 vykázat kumulovaný provozní zisk EBITDA 25 miliard korun. Zároveň v tomto období plánuje investovat 19 miliard korun a hodlá zvýšit podíl v maloobchodě. V loňském roce vykázal Unipetrol čistou ztrátu 3,4 miliardy korun. Provozní ztráta činila čtyři miliardy korun, podle firmy to způsobilo hlavně přecenění rafinérských aktiv.

Investice mají proti minulé strategii z let 2008 - 20012 vzrůst z 2,6 miliardy korun na 3,8 miliardy Kč ročně. Většina investic bude směřovat do petrochemického segmentu a rozvoje energetiky. Peníze chce získat zlepšováním svých tržních podílů a zvyšováním efektivnosti. Provozní zisk (EBITDA LIFO) by měl vzrůst z 3,6 miliardy Kč v roce 2012 na průměrných pět miliard Kč v letech 2013 - 2017.

„Při přípravě východisek pro strategii Unipetrolu jsme museli zohlednit také specifika českého trhu, kterými jsou, kromě rozsáhlé šedé zóny, také vysoké ceny energií a výzvy v oblasti logistiky,“ uvedl Jacek Krawiec, předseda představenstva společnosti PKN ORLEN a předseda dozorčí rady společnosti Unipetrol.

Podle Unipetrolu je v Česku šedá zóna na trhu s pohonnými hmotami jedna z největších v Evropě. Za další závažné problémy Unipetrol označuje vysoké poplatky za potrubní dopravu v Česku. Za riziko označuje i drahé energie, jejichž vysokou cenu podle společnosti způsobují podpora obnovitelných zdrojů a udržování limitů na těžbu hnědého uhlí.

Hlavním cílem Unipetrolu v maloobchodním segmentu je posílit tržní pozici na 20 procent v roce 2017 ze současných 14 procent. Součástí strategie je rozvoj franšízových čerpacích stanic provozovaných pod značkou Benzina a rozšíření počtu bezobslužných stanic. V letošním roce chce společnost postavit čtyři nové stanice Express 24. Do roku 2017 má vzniknout několik desítek dalších.

V rafinérském segmentu je hlavním cílem maximalizace podílu interní poptávky po rafinérských produktech. Unipetrol předpokládá zvýšení ročního objemu výroby z 3,8 milionu tun v roce 2012 na 4,1 milionu tun v roce 2017. Zároveň společnost chce zvýšit svůj podíl na velkoobchodu s palivy. U benzinu by podíl měl vzrůst proti roku 2012 o tři procentní body na 40 procent, u motorové nafty o čtyři procentní body na 36 procent.

V rámci petrochemického segmentu se Unipetrol zaměří na využití pozitivních tržních trendů k posílení své pozice a optimalizaci svých provozů. V následujících letech bude petrochemický segment hlavním přispěvatelem do skupinového zisku. Společnost plánuje zvýšit prodej petrochemických produktů o 11 procent na 11,4 milionu tun.

Unipetrol ve své strategii předpokládá, že koruna v nadcházejících letech posílí proti euru i dolaru. Zároveň očekává, že se cena ropy Brent bude pohybovat na úrovni 118 dolarů za barel a cena emisních povolenek na úrovni 12 eur za tunu oxidu uhličitého (CO2). V současnosti se cena ropy pohybuje kolem 104 eur za barel, povolenky se obchodují na úrovni pěti eur za tunu CO2.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Akcie Unipetrolu se obchodují na pražské burze.

PKN chce investovat až 15 miliard

Unipetrol opět podpoří mladé chemiky