Unipetrol se propadl do ztráty 5,9 miliardy korun

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím
čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období Zdroj: ctk

Unipetrol se loni propadl do auditované ztráty 5,914 miliardy Kč po předloňském zisku 937 milionů korun. Výnosy vzrostly o 14 procent na 97 miliard korun. Konsolidované výsledky dnes společnost zveřejnila na své webové stránce.

Za samotné čtvrté čtvrtletí loňského roku Unipetrol hospodařil se ztrátou 3,14 miliardy korun. Výsledek skupiny ovlivnily jednorázové zúčtování snížení hodnoty fixních aktiv dceřiné společnosti Paramo v hodnotě zhruba 1,2 miliardy korun a výpadek produkce, který způsobila pravidelná odstávka v Chemparku Záluží.

Vývoj akcií Unipetrolu na pražské burze

Graf 29. 3. 2012.Graf 29. 3. 2012. | nosek.mn@gmail.com

„V současném velice obtížném prostředí v celém rafinérském průmyslu, z obecného hlediska nadměrných kapacit a nízkých marží, pravděpodobně nemá zpracování ropy v pardubické rafinérii žádnou budoucnost,“ uvedla firma.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.