Unipetrol se v pololetí propadl do téměř miliardové ztráty

Petrochemický holding Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol Zdroj: ctk

Petrochemický holding Unipetrol se v pololetí propadl do ztráty 959 milionů korun, když ve stejném období loňského roku vytvořil čistý zisk 463 milionu korun. Tržby firmy se meziročně zvýšily o 7,2 procenta na téměř 53 miliard korun. Společnost o tom dnes informovala na svých webových stránkách.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku Unipetrol prohloubil ztrátu na 598 milionů korun, v loňském 2. čtvrtletí hospodařil se ztrátou milion korun. Podle J&T Banky je ztráta výrazně vyšší, než se očekávalo. „Důvodem je přecenění zásob vzhledem k poklesu cen ropy,“ vysvětlil propad analytik banky Milan Vaníček. Tržby firmy se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšily o 4,5 procenta na 27,1 miliardy korun.

Ve druhém čtvrtletí zvýšil Unipetrol objem zpracované ropy mezičtvrtletně o 12 procent na jeden milion tun. Provozní ztráta rafinérského segmentu však činila 359 milionů korun. Unipetrol v prvním pololetí převážně dovážel ropu západním ropovodem IKL, když se nedohodl na cenách s obchodníky na ruském ropovodu Družba. „V každém případě čísla Unipetrolu, ta čtvrtletní i pololetní, jsou výrazně níže pod očekáváním trhu a pro cenu akcií Unipetrolu na burze jsou pádným důvodem k poklesu,“ řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Maloobchodní segment zaznamenal ve druhém čtvrtletí provozní zisk 35 milionů korun. Pomohl vyšší prodej benzinu během začínající motoristické sezony. Pozitivně se také projevilo zavádění nových prodejen rychlého občerstvení na čerpacích stanicích Benzina.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v ČR k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.