Unipetrol stáhl do nečekané ztráty svého vlastníka - polský PKN Orlen

Růst prodejů. V rafinerské oblasti Unipetrol meziročně navýšil odbyt o 27 procent, v petrochemii o čtyři procenta

Růst prodejů. V rafinerské oblasti Unipetrol meziročně navýšil odbyt o 27 procent, v petrochemii o čtyři procenta Zdroj: mediafax

Odpisy v českém Unipetrolu přivedly polskou petrochemickou společnost PKN Orlen ve čtvrtém čtvrtletí do nečekané provozní ztráty zhruba 700 milionů zlotých (4,3 miliardy Kč). Analytici dotazovaní agenturou Reuters přitom čekali, že PKN vykáže provozní zisk 453 milionů zlotých, tedy o 70 procent méně než v předchozím čtvrtletí.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2011 hospodařila PKN s provozní ztrátou 1,06 miliardy. Důvodem však bylo množství mimořádných položek.

Firma rovněž v dnešním prohlášení upozornila, že její prodej v Polsku se snížil kvůli poklesu spotřeby pohonných hmot. Tyto ztráty však vyrovnal růst objemu prodeje v Německu a České republice.

Představenstvo petrochemické společnosti Unipetrol dnes odhadlo, že skupina Unipetrol bude mít za loňské čtvrté čtvrtletí provozní ztrátu (EBIT) zhruba 4,5 miliardy korun. Provozní výsledek po očištění o jednorázový vliv snížení hodnoty dlouhodobých rafinérských aktiv firma předpokládá nulový.

PKN Orlen kontroluje stát a je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol je součástí polské skupiny od roku 2005 a patří v České republice k podnikům s nejvyšším obratem. Kompletní výsledky za čtvrté čtvrtletí zveřejní PKN i Unipetrol 23. ledna.