Unipetrol vypálil rybník MOL, ovládne Českou rafinérskou

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou Zdroj: Jan Rasch, Euro

Petrochemický holding Unipetrol využil předkupního práva a koupí od italské firmy Eni její podíl v České rafinérské. Za 30 milionů eur (823 milionů korun) získá zhruba 32,5 procenta akcií. O podíl v České rafinérské usiloval i maďarský koncern MOL.

Maďarský ropný a plynárenský podnik již v květnu s Eni podepsal dohodu o převzetí její podílu. Italská společnost ale musela svůj podíl nejprve nabídnou Unipetrolu jako většinovému vlastníkovi České rafinérské, a ten svého práva na přednostní nákup využil.

„Další integrace rafinérského a petrochemického segmentu zůstává klíčovým bodem našich hlavních strategických cílů,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Stoprocentní podíl podle něj umožní posílit pozici společnosti na českém trhu a zvýší bezpečnost dodávek surovin pro petrochemický segment Unipetrolu.

Unipetrol již začátkem roku zvýšil v České rafinérské svůj podíl, když za více než 27 milionů dolarů (536 milionů korun) koupil zhruba 16 procent akcií podniku od společnosti Shell Overseas Investments.

Agipu se obchod nedotkne

Podle mluvčího MOL Ladislava Procházky nebude mít dnešní transakce vliv na akvizici sítě čerpacích stanic Eni v Česku, na Slovensku a v Rumunsku skupinou MOL ani na zásobování těchto stanic. MOL koupí od Eni 208 čerpacích stanic Agip, transakci ještě musí posoudit antimonopolní úřad.

Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Provozuje rafinérie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Unipetrol je od roku 2005 součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. V ČR zaměstnává 3700 lidí. Loni holding snížil svou ztrátu na 1,4 miliardy korun po předloňském víc než třímiliardovém minusu.