Unipetrolu klesl v pololetí zisk o 44 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Unipetrol

Petrochemickému holdingu Unipetrol v letošním pololetí meziročně klesl čistý zisk o 44 procent na 462,6 milionu korun. Loni v pololetí firma vykázala zisk 829 milionů korun. Tržby Unipetrolu se zvýšily na 49 miliard korun z loňských 41,4 miliardy korun. Vyplývá to z neauditovaných konsolidovaných výsledků, které dnes firma oznámila. Výsledky zaostaly za očekáváním analytiků, kteří odhadovali zisk 510 až 560 milionů korun.

Provozní zisk Unipetrolu před finančními položkami se letos k 30. červnu snížil na necelých 795 milionů z 1,318 miliardy loni.

Čtvrtletní výsledky firma plánuje zveřejnit v pátek ráno. V prvním čtvrtletí Unipetrol zvýšil čistý zisk na 463,6 milionu korun z 309 milionů korun loni. Představenstvo Unipetrolu v nedávném odhadu uvedlo, že vývoj směnných kurzů negativně ovlivnil finanční výsledek ve výši asi 150 milionů korun. Provozní zisk ve druhém čtvrtletí tak bude podle předpovědi vedení firmy horší než v prvním čtvrtletí.

Pololetní výsledky dnes firma zveřejnila po ukončení obchodního dne na pražské burze, „z technických důvodů o několik hodin dříve, než bylo plánováno,“ uvedla. Akcie Unipetrolu dnes na pražské burze ztratily necelou třetinu procenta na 171,50 Kč při všeobecném mnohem výraznějším propadu většiny ostatních titulů.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v ČR k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.