United Bakeries změní majitele, prodej povolil antimonopolní úřad

Pekárna

Pekárna Zdroj: Jan Rash/Euro

Největší tuzemská pekárenská skupina United Bakeries mění většinového majitele. Bude jím lucemburská Moulins de Kleinbettingen. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) změnu schválil, rozhodnutí zatím není pravomocné, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Dosud pekárny ovládal podnikatel Marek Pařík. Společnost vlastní 13 výroben po celém Česku, jejím největším konkurentem je Penam z Babišovy skupiny Agrofert.

ÚOHS se zabýval výrobou a prodejem pekárenských a cukrářských výrobků. Vedl pouze zjednodušené řízení. Spolumajitel největší tuzemské pekárenské skupiny United Bakeries Marek Pařík už v lednu avizoval, že svůj většinový podíl ve firmě prodá svému lucemburskému partnerovi. Pařík vlastní dvoutřetinový podíl, třetinu drží podnikatel Edmond Müller z Lucemburska. Ten je ředitelem firmy Moulins de Kleinbettingen, která patří už několik generací jeho rodině. Pařík si část akcií ponechá a bude ve firmě působit jako poradce.

Pařík chtěl spolu se svým bratrem United Bakeries prodat už v roce 2010. Zájem měl zejména Andrej Babiš, který chtěl podnik spojit se svými pekárnami Penam. Fúze pokračovala do července 2012, kdy slovenský antimonopolní úřad transakci odmítl posvětit, přestože český ÚOHS tak o měsíc dříve učinil. Babiš pak odmítl zaplatit původně dohodnutou cenu a od smlouvy odstoupil.

United Bakeries je přední pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Mateřskou společností skupiny United Bakeries je společnost European United Bakeries se sídlem v Lucembursku.

United Bakeries
Společnost, které patří 13 pekáren po celé České republice, patří k největším hráčům na českém trhu s pečivem. Jejím největším konkurentem je Penam ze skupiny Agrofert, patřící ministru financí Andreji Babišovi. United Bakeries prodává své výrobky například pod značkami Delta a Odkolek, dodává do velkých řetězců jako je Lidl, Kaufland nebo Albert, jejím největším obchodním partnerem je Tesco.
Roční obrat United Bakeries se pohybuje kolem 2,5 miliardy korun, za posledních pět let firma přitom vykázala kumulovanou účetní ztrátu 1,2 miliardy korun. Podle dosavadního většinového majitele Marka Paříka ale výsledky hospodaření ovlivňují odpisy související s nepovedenou fúzí právě s Penamem.
Plány na spojení obou největších pekárenských firem v Česku se začaly rýsovat před pěti lety, první dohoda byla uzavřena v prosinci 2010 a konečná smlouva podepsána v září 2011. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) transakci s podmínkami schválil v dubnu 2012. Celý obchod ale krátce poté padl kvůli postoji slovenského antimonopolního, Babiš odmítl zaplatit původně dohodnutou cenu a od smlouvy odstoupil.
Podle Paříka se po krachu prodeje United Bakeries, které už nějakou dobu spoluřídili manažeři z Agrofertu, firma ocitla ve složité situaci. „Vše obnovit nám trvalo dva roky a musím říct, že to stálo spoustu peněz, určitě jsme přišli o stamiliony korun,“ řekl letos v říjnu Hospodářským novinám.
Dnešní United Bakeries vznikla v roce 2006 spojením dvou v té době největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Kromě Česka působila v minulosti i na Slovensku a v Maďarsku, z tamních trhů se ale v posledních letech stáhla. Dlouhá léta byli jejími majoritními vlastníky skrze lucemburskou firmu European United Bakeries bratři Jaroslav a Marko Paříkovi, loni ale Jaroslav zemřel. Od konce 90. let provozovali i síť rychlého občerstvení Paneria, kterou loni prodali a firma pak téměř ukončila činnost. Z někdejších zhruba sedmi desítek provozoven je dnes jen 12.
Moulins de Kleinbettingen
Lucemburskou firmu (česky Kleinbettingenské mlýny) založila v roce 1985 rodina Müllerových, tradice mlynářů v této rodině ale existuje už od roku 1704. Sídlí v Kleinbettingenu, současným ředitelem je Edmond Müller. Vlastní dva mlýny, které v roce 2012 zpracovaly celkem 110 tisíc tun pšenice. Zaměstnává 45 osob, převážně řidiče, skladníky a prodavače.
Její roční obrat se pohybuje kolem 25 milionů eur (asi 675 milionů korun), základní kapitál činí přibližně 32 milionů eur. Vyrábí mouku, krupici a krmné pelety pro hospodářská zvířata.
Její roční obrat se pohybuje kolem 25 milionů eur (asi 675 milionů korun), základní kapitál činí přibližně 32 milionů eur. Vyrábí mouku, krupici a krmné pelety pro hospodářská zvířata.
S rodinou Paříkových spolupracují Müllerovi už řadu let, dosud byli třetinovými spolumajiteli firmy. „Máme velké štěstí, že na straně našeho lucemburského partnera jsou mladí lidé, kteří náš podnik znají a řekli, že to chtějí dál provozovat. Jsou taky pekaři a mlynáři,“ řekl na jejich adresu Marko Pařík letos v lednu.