ÚOHS má pochybnosti o prodeji United Bakeries Babišovi

Andrej Babiš

Andrej Babiš

Miliardář Andrej Babiš se souhlasu antimonopolního úřadu s prodejem jedničky na pekárenském trhu v Česku, společnosti United Bakeries, Babišově skupině Agrofert jen tak nedočká. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž prodloužil lhůtu pro rozhodnutí až na pět měsíců.

„Ve věci spojení soutěžitelů Agrofert Holding a Euro Bakeries Holding ÚOHS oznámil účastníkovi řízení, že spojení vzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. ÚOHS bude pokračovat v řízení, kdy rozhodnutí ve věci musí být vydáno do pěti měsíců od jeho zahájení,“ řekl dnes E15 předseda úřadu Petr Rafaj. Smlouvu o prodeji uzavřely firmy v září, ÚOHS začal transakci na žádost Agrofertu zkoumat na začátku října.

Agrofertu patří dvojka na tuzemském pekárenském trhu, společnost Penam. Spojením obou firem vznikne subjekt s více než 35procentním podílem na domácím trhu a zhruba třemi desítkami pekáren. Proto také transakce podléhá schválení antimonopolních úřadů, a to nejen v Česku, ale i Slovenské republice. O tom, že United Bakeries jsou těsně před prodejem Babišovi, psal deník E15 již v květnu.

Kupní cena i další podmínky transakce zůstaly po dohodě obou stran důvěrné. O Babišově zájmu o pekárny se spekulovalo zhruba dva roky. Sám Babiš ale prodej dlouhou dobu nepotvrdil, až právě v září.

United Bakeries je hlavní pekárenská skupina v regionu střední Evropy. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek, ve firmách ve třech zemích má zhruba čtyři tisíce zaměstnanců. Její tržby předloni dosáhly 4,02 miliardy korun, meziročně o šestnáct procent méně. Patří ji 13 pekáren, Penam má o jednu méně. Společnosti Penam, která je dvojkou na tuzemském trhu s pečivem, loni meziročně klesl čistý zisk o 44,5 milionu na 103,5 milionu korun. Výnosy loni klesly zhruba o 200 milionů na 3,4 miliardy korun.

Agrofert je největší skupinou v tuzemském zemědělství a potravinářství a předním hráčem chemického průmyslu v ČR, který táhne tržby skupiny. V posledním roce a půl ale výrazně investoval do firem v masném průmyslu. Ke Kosteleckým uzeninám loni přikoupil masokombináty Krahulík – Masozávod Krahulčí a Kmotr – Masna Kroměříž, letos pak skupinu Procházka, která je jedním z největších zpracovatelů masa, a předního obchodníka s živými hospodářskými zvířaty a masem Animalco.

ÚOHS mu již také letos povolil koupit uzenářskou společnost Zedníček i osm zemědělských firem z Hodonínska včetně tamního Agropodniku. V srpnu také získal souhlas antimonopolního úřadu ke koupi Mlékárny Hlinsko a v květnu pak ke vstupu do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva. Získal totiž povolení převzít firmy skupiny Wotan, která je významným hráčem v této oblasti.