ÚOHS: Unipetrol může ovládnout Českou rafinérskou

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou Zdroj: Jan Rasch, Euro

Petrochemický holding Unipetrol se může stát výlučných vlastníkem České rafinérské. Transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Spojení firem podle úřadu nebude mít za následek podstatné narušení soutěže na trzích. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

ÚOHS se podrobně zabýval několika oblastmi. Trh takzvaných ex-refinery dodávek benzinu a motorové nafty, velkoobchodních dodávek LPG, topných paliv a mimo jiné také leteckých paliv vymezil jako středoevropský. Spojující se firmy na něm nepřevyšují patnáctiprocentní podíl.

Na trhu s asfaltem v Česku je sice tržní podíl firem vyšší, avšak zůstane nadále zachována možnost dodávek z alternativních, zejména zahraničních zdrojů.

Konkurence je prý dost

„Úřad dále dospěl k závěru, že spojení nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže ani na trzích takzvaných non-retail dodávek benzinu a motorové nafty na území České republiky, neboť spojením vzniklý subjekt na těchto trzích bude vystaven podstatné konkurenci ze strany významných, mnohdy vertikálně integrovaných společností,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj. Existenci alternativních velkoobchodních dodavatelů pohonných hmot potvrdila úřadu údajně i převážná většina oslovených odběratelů.

Počátkem července Unipetrol oznámil, že využil předkupního práva a přijal nabídku italské firmy Eni na odkup jejího podílu v České rafinérské. Za 30 milionů eur (nyní asi 828 milionů korun) má získat zhruba 32,5 procenta akcií. Transakce by měla být dokončena ještě letos, Unipetrol by poté byl jediným akcionářem České rafinérské.

Malí pumpaři fúzi odmítají

Unipetrol zvýšil svůj podíl v České rafinérské už začátkem letošního roku, když za více než 27 milionů dolarů (nyní 606 milionů korun) koupil zhruba 16 procent akcií podniku od společnosti Shell Overseas Investments. Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v ČR. Provozuje rafinerie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Za letošní tři čtvrtletí vykázal Unipetrol konsolidovanou ztrátu 1,15 miliardy korun, loni ve stejném období hospodařil se ztrátou 706,1 milionu Kč. Tržby firma zvýšila o 28 procent na 95,3 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí se ale Unipetrol vrátil k zisku, vydělal 1,4 miliardy korun.

S fúzí nesouhlasí Unie nezávislých petrolejářů, bývalé Společenství čerpacích stanic ČR, která podala k ÚOHS námitku. Malí distributoři paliv se obávají toho, že Unipetrol bude příliš dominovat na trhu.