USA rozšíří těžbu ropy v Mexickém zálivu, poprvé od loňské katastrofy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Wikimedia

Americká vláda dnes poprvé od loňské ropné katastrofy na vrtu Deepwater Horizon dražila povolenky na hlubokomořskou těžbu v Mexickém zálivu. Zájem vyjádřilo dvacet firem a nejvyšší nabídka společnosti ConocoPhillips málem překonala historicky nejvyšší částku, za kterou bych jeden těžební blok prodán.

Za blok Keathley Canyon, který na východě sousedí s těžební oblastí společnosti British Petroleum, ConocoPhillips nabídla 103 milionů dolarů. Nabízená oblast se nachází na západě mexického zálivu, kde obvykle ceny nedosahují takové výše jako v jeho středu, napsala agentura Reuters. Přesto se ale tato částka blíží nejvyšší nabídce dosavadní historie. Při poslední dražbě před nehodou vrtu Deepwater Horizon, která všechny další prodeje na čas zastavila, se jeden těžební blok prodal za 115,5milionu dolarů.

ConocoPhillips v této konkrétní oblasti svou nabídkou překonala i British Petroleum, která Deepwater Horizonprovozovala. Jeho výbuch si vyžádal 11 životů a do oceánu z něj následně uniklo téměř pět milionů barelů ropy.

Do dražby se zapojilo o sedm firem méně, než při poslední dražbě před nehodou. Dnes ale padlo 241 nabídek na 191 těžebních oblastí. Alespoň jednoho zájemce tedy získalo o 29 polí více, než v roce 2009.

Podle agentury AP dnes vláda z prodeje povolenek dohromady získala 337,7 milionu dolarů. Aukci včera u federálního soudu napadlo několik skupin ochránců přírody. Ti tvrdí, že vláda se dostatečně nepoučila z nehody na vrtu Deepwater Horizon.