Ústecká Spolchemie vloni zaznamenala rekordní tržby

Spolchemie

Spolchemie

Ústecká chemička Spolchemie vloni zaznamenala nejvyšší tržby ve své historii, které dosáhly 5,14 miliardy korun, což je meziročně o 16 procent víc než v roce 2010. Zvedl se i zisk, který vzrostl skoro o polovinu na 186 milionů korun. Firma se už oklepala z finančních problémů z roku 2009, ale letos zase očekává mírné zhoršení výsledků.

Spolchemii k rekordnímu výsledku pomohlo zejména dobré první pololetí, v němž proti předchozímu roku zvedla tržby o zhruba miliardu a náskok si už udržela. „Tržby v oboru anorganiky vzrostly meziročně až o 23 procent a v oboru pryskyřic zhruba o 18 procent,“ uvedla mluvčí chemičky Marie Logrová. Právě syntetické pryskyřice jsou pro Spolchemii klíčový produkt. K růstu tržeb pomohla i dohoda s japonskou chemičkou DIC, která převedla do Ústí část své výroby ze závodu ve Vídni.

Přečtěte si rozhovor s šéfem Spolchemie Paulem Yiannim:

V roce 2009 přitom ústecká chemička řešila existenční potíže a přežila jen díky dohodě s věřitelskými bankami, jimž nyní splácí. Za rok 2009 i s dceřinými firmami prodělala asi 340 milionů korun a musela snížit počet zaměstnanců z 1000 na asi 850. Celkové závazky jsou ještě mnohem vyšší a přesahují dvě miliardy. S bankami teď chce vedení firmy domluvit standardní podmínky. „Pokračujeme v intenzivním vyjednávání, čímž bychom dokončili restrukturalizaci a stabilizaci zahájenou před dvěma lety,“ prohlásil generální ředitel firmy Paul Yianni.

Za poslední dva roky se situace i výsledky firmy zlepšují, ale letošek na tento trend zřejmě nenaváže. „V průběhu druhého pololetí loňského roku již společnost čelila nepříznivým důsledkům ochlazení trhu. To se projevilo zejména snížením poptávky, zároveň vzrostly ceny vstupních surovin,“ řekla Logrová. Podobný trend podle ní pokračuje i letos, takže firma zatím odhaduje tržby pro letošek na 4,7 miliardy korun. I to je více než předloni, kdy dosáhly 4,42 miliardy.