Utlumení těžby v posledním uranovém dole přijde Diamo na 236 milionů

Uranový důl Rožná podniku GEAM

Uranový důl Rožná podniku GEAM Zdroj: Blazek Tomas

Útlum těžby uranu v Rožné u Dolní Rožínky na Žďársku bude státní podnik Diamo v příštích třech letech stát 235,8 milionu korun. Vyplývá to z návrhu ministerstva průmyslu. Dokument uvádí, že tyto peníze bude muset stát podniku přidat z rozpočtu. Podle aktuální výroční zprávy čerpalo Diamo ke konci roku 2014 v rámci útlumu hornictví dotace celkem 3,2 miliardy korun. Návrh uvádí, že s ohledem na stav těžitelných zásob uranu začne likvidace ložiska Rožná v roce 2017.

Uran v Rožné v současnosti těží společnost Geam, která pod Diamo patří. Podle materiálu má firma 900 zaměstnanců. Dokument upozorňuje, že pokud se neuskuteční ani jeden z projektů, o kterých se v lokalitě uvažuje, může počet zaměstnanců do roku 2020 klesnout na 354.

Podotýká, že převážnou většinu nových nezaměstnaných by tvořili těžební dělníci s velice úzkou pracovní specializací. „Jejich téměř jedinou šanci, jak najít své další uplatnění na trhu práce, by pro ně představovala změna kvalifikace,“ upozorňuje materiál.

Poloha těžební lokality Rožná:

Podle dokumentu může dopady uzavření dolu zmírnit výstavba takzvaného Podzemního výzkumného pracoviště Bukov. Materiál zmiňuje, že v současné době se pro podzemní pracoviště razí důlní chodby.

„V následujících letech budou realizovány další etapy výzkumných prací, vyžadující přípravu nových výzkumných prostor razícími pracemi, včetně vybudování a provozu povrchového zázemí, laboratoří, skladů a specializovaných pracovišť,“ dodává. Výzkumné pracoviště se má budovat v několika etapách do roku 2023.

Plynový zásobník

Soukromý investor uvažuje v sousedství dolu také o výstavbě obřího podzemního zásobníku na plyn. Geologicko-průzkumné práce se ale letos v únoru pozastavily, protože investor neuhradil faktury. Práce by se podle materiálu ministerstva průmyslu mohla pro propuštěné horníky najít také v průmyslové zóně v nedaleké Bystřici nad Pernštejnem.

Tamní radnice na konci října oznámila, že chce příští rok vložit do průmyslové zóny zhruba 22 milionů korun, aby byla zajímavější pro podnikatele. Postavit by se v ní měla být nová obslužná komunikace a inženýrské sítě ke 14 hektarům volných pozemků.

Rožná je posledním fungujícím uranovým dolem nejen v Česku, ale i ve střední Evropě. Uranová ruda se tam těží přes půl století. Těžba uranu v Česku by se do budoucna mohla přesunout do Brzkova na Jihlavsku. Dokument o přípravě případné těžby v Brzkově schválila vláda loni v prosinci. Proti těžbě na Jihlavsku ale dlouhodobě vystupují ekologové i místní občané.