V Británii se v pololetí prodal rekordní počet aut

Počet registrací nových aut v Británii v první polovině letošního roku stoupl o sedm procent na rekordních 1,38 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil svaz výrobců a prodejců aut SMMT. K zájmu o koupi aut přispívají nízké úrokové sazby, lákavé smlouvy na financování nákupu a nové modely.

V samotném červnu prodej aut stoupl meziročně o 12,9 procenta na 257817 vozů. Vysoký byl hlavně růst poptávky po vozech s alternativním pohonem. Prodej aut v červnu rostl již 40. měsíc za sebou. SMMT upozornil, že v pololetí rostl zájem o auta vyrobená v Británii. Na celkovém prodeji měl prodej vozů vyrobených v Británii podíl 13,9 procenta, což byl nejvyšší údaj za pět let.

„Je povzbuzující vidět stále více spotřebitelů, kteří si vybírají britské modely. To je důležité pro širší ekonomiku, když automobilový sektor, včetně maloobchodu, nyní zaměstnává 799 tisíc osob,“ uvedl generální ředitel SMMT Mike Hawes. Prodej vozů s naftovým motorem v pololetí stoupl o 3,5 procenta a s benzinovým motorem o 8,4 procenta. Prodej aut s alternativním pohonem se zvýšil o 62,5 procenta.