V Bulharsku proběhly razie v českých energetických společnostech

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Bulharský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování českých energetických firem ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN kvůli podezření, že spolupracovaly, aby společným postupem znesnadňovaly spotřebitelům změnu dodavatele elektrické energie. Bulharský antimonopolní úřad také informoval, že provedl razii v tamním sídle ČEZ, což český energetický gigant později potvrdil. ČEZ ujišťuje, že bulharské zákony dodržuje.

Bulharská Komise pro hospodářskou soutěž, která při razii zabavovala dokumenty, se na tomto postupu dohodla s antimonopolním orgánem Evropské komise. V prohlášení podle Reuters uvedla, že chce zjistit, zda „podobné vystupování (tří zmíněných zahraničních) společností nebylo výsledkem koordinovaného postupu mezi konkurenty, což může být zakázaná dohoda“. Antimonopolní úřad zpočátku tvrdil, že razii dnes provedl v bulharských sídlech všech tří firem.

Informaci o zásahu nepřímo potvrdil předseda Komise pro hospodářskou soutěž Petko Nikolov, který podle internetové stránky novinite.com dnes bulharskému státnímu rozhlasu řekl, že komise zahájila nové kroky proti dodavatelům elektrické energie.

„Zahájili jsme nový postup proti dodavatelům elektřiny, který se týká… našeho podezření na koordinovanou politiku vytváření překážek s cílem bránit konečnému spotřebiteli ve změně dodavatele energie podle vlastního uvážení,“ citoval server z rozhlasového rozhovoru s Petkovem. ČEZ ale s takovým výkladem nesouhlasí.

„Jsme si naprosto jisti, že nenarušujeme žádná pravidla hospodářské soutěže, protože jednáme zcela v souladu s legislativním rámcem Bulharské republiky, který bohužel větší liberalizaci a otevření trhu prakticky neumožňuje,“ řekla dnes k postupu bulharského úřadu mluvčí společnosti ČEZ Barbora Půlpánová. „Antimonopolnímu úřadu nicméně poskytujeme plnou součinnost,“ dodala.

Evropské komise dnes pouze uvedla, že o celé akci ví. „Komise byla informována o inspekcích, které provedl bulharský antimonopolní úřad v kontextu evropské sítě pro hospodářskou soutěž (ECN),“ sdělil mluvčí komise. EK a úřady pro hospodářskou soutěž v jednotlivých členských zemí prostřednictvím sítě ECN spolupracují.

ČEZ hrozí odebrání licence

Bulharské oficiální zdroje podle webu novinite.com odpoledne sdělily, že povolení k prohlídce vydal správní soud v Sofii. Server publics.bg napsal, že Komise pro hospodářskou soutěž své závěry nejdříve předloží orgánu Evropské komise pro hospodářskou soutěž a teprve poté vydá závěrečnou zprávu.

Bulharská prokuratura již koncem února zahájila zevrubnou kontrolu všech tří zmíněných firem, tedy ČEZ, Energo-Pro i EVN. Zaměstnanci prokuratury spolu s daňovými inspektory tehdy oznámili, že výsledky prověrek budou známy v polovině března, prokuratura pak tento termín odložila na 3. dubna.

ČEZ spolu s EVN a Energo-Pro čelí kritice značné části Bulharů, kteří je obviňují ze skokového zvýšení cen elektřiny. ČEZ také čelí hrozbě odebrání licence. Česká firma veškerá obvinění odmítá.

Mateřskou českou společnost ČEZ od roku 2009 vyšetřovala přímo Evropská komise, která firmu podezírala z možného zneužití dominantního postavení na trhu s elektřinou v České republice. Inspektoři komise podnikli v listopadu 2009 v sídle ČEZ razii, která se týkala také Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Společnosti ČEZ hrozila v případě prokázání viny pokuta v řádu desítek miliard korun, ve hře ale byla i varianta, že firma bude nucena prodat část majetku.

Energetický gigant ČEZ se nakonec v reakci na vyšetřování zavázal prodat jeden ze svých uhelných zdrojů. Minulý týden byla ohlášena dohoda, podle které ČEZ prodá za 4,12 miliardy korun uhelnou elektrárnu Chvaletice těžební společnosti Litvínovská uhelná. EK nyní ještě musí potvrdit kvalifikaci kupce k provozování Chvaletic.