V Dukovanech odstavili druhý blok, nedostatek elektřiny prý nehrozí

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Blazek Tomas

V Jaderné elektrárně Dukovany byl v noci na dnešek neplánovaně odstaven druhý výrobní blok, elektřinu přestal dodávat do sítě po 07:00. Od sobotního rána přestane dodávat proud také blok číslo tři. Jak elektrárna oznámila ve čtvrtek, oba bloky budou mimořádně odstaveny, aby v nich mohly být provedeny kontroly svárů. Další ze čtyř dukovanských bloků už stojí od konce srpna kvůli pravidelné údržbě. Dodávky proudu z Dukovan tak od soboty klesnou na čtvrtinu.

Neplánované odstávky potrvají několik týdnů, zřejmě nejméně čtyři. Délku odstávek ČEZ upřesní v následujících dnech. Mluvčí elektrárny Jiří Bezděk uvedl, že elektrárna se nyní domlouvá s dodavatelskými firmami. Sváry je podle něj potřeba zkontrolovat, protože se ukázalo, že některé jejich starší rentgenové snímky nejsou dobře čitelné.

U bloku číslo tři začnou energetici snižovat výkon dnes kolem 22:00. Po odstavení se oba bloky budou dva dny vychlazovat. Pak začnou přípravy na rentgenování. Z potrubí kvůli tomu bude odstraněna izolace a vypuštěna voda. Energetici pořídí nové rentgenové snímky svárových spojů v jaderné i nejaderné části obou bloků.

Jaderná elektrárna Dukovany má výkon 2000 megawattů. Pokrývá pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Zároveň stojí i jeden z temelínských bloků. V České republice tak bude podle čtvrtečního vyjádření firmy ČEZ chybět více než polovina výrobních kapacit jaderných elektráren.

ČEZ musí získat nové licence

Nedostatek elektřiny v ČR podle firmy ČEZ nehrozí, protože odstavované bloky Dukovan budou nahrazeny najetím dalších zdrojů. Provoz české přenosové soustavy podle provozovatele přenosové soustavy ČEPS mimořádná odstávka v Dukovanech neovlivní.

Dukovanský blok číslo jedna byl koncem srpna odstaven v souladu s ročním harmonogramem. Podle plánu by měl začít znovu dodávat elektřinu 26. října.

ČEZ letos potřebuje získat nové povolení pro provoz prvního dukovanského bloku a do konce příštího roku také novou licenci pro provoz druhého bloku. U zbývajících dvou bloků současné povolení k provozu vyprší 31. prosince 2017.