V Evropě vznikne díky fúzím největší stáčírna Coca-Coly na světě

Coca-Cola

Coca-Cola Zdroj: Leo Hidalgo via Flickr (CC BY 2.0)

Evropská stáčírna Coca-Cola Enterprises se spojí se španělskou stáčírnou Coca-Cola Iberian Partners a s německou pobočkou americké nápojové společnosti Coca-Cola. Vytvoří tak největšího nezávislého producenta nápojů této firmy na světě. Nová společnost ponese název Coca-Cola European Partners a bude stáčet a distribuovat nápoje ve 13 zemích.

Spojený podnik bude mít roční tržby 12,6 miliardy dolarů (313 miliard korun) a provozní zisk 2,1 miliardy dolarů. Jeho ústředí bude v Londýně a jeho akcie se budou obchodovat na burzách v Amsterodamu, New Yorku a Madridu, uvedla agentura Reuters.

Největší podíl na nové společnosti budou mít akcionáři Coca-Cola Enterprises, kteří budou vlastnit 48 procent akcií. Akcionáři španělské firmy se budou podílet 34 procenty, americká Coca-Cola bude držet 18 procent. Spojení by mělo vést k úsporám a dalším přínosům v hodnotě až 375 milionů dolarů ročně.

Americké společnosti Coca-Cola a PepsiCo své nápoje obvykle samy nevyrábějí. Firmy prodávají stáčírnám nápojové koncentráty a stáčírny pak vyrábějí a distribuují konečné produkty.