V jihlavském Motorpalu je ohroženo 340 pracovních míst. Kvůli sankcím

Motorpal vyrábí vstřikovací jednotky do řady zemědělských strojů - ilustrační foto

Motorpal vyrábí vstřikovací jednotky do řady zemědělských strojů - ilustrační foto Zdroj: ctk

V jihlavské strojírenské firmě Motorpal je ohroženo 340 pracovních míst. Firma nahlásila možné hromadné propouštění, potvrdil dnes informace Českého rozhlasu úřad práce. Podle údajů z úřadu práce by mohlo propouštění začít v prosinci, firma by propouštěla zřejmě postupně do koce příštího roku.

Dotknout by se to mohlo lidí ve všech čtyřech závodech Motorpalu, které jsou kromě Jihlavy ve Velkém Meziříčí, Batelově a v Jemnici. Předseda představenstva Motorpalu Milan Medonos uvedl, že jde o krizovou variantu pro případ drastického dopadu protiruských sankcí. V Motorpalu teď pracuje 1700 lidí.

„Naším cílem je naopak stabilizovat počty zaměstnanců. Propouštění je až poslední krok, ke kterému bychom sáhli,“ uvedl Medonos. Dodal, že i v době krize automobilového průmyslu před několika lety Motorpal raději krátil pracovní týden, než aby hromadně propouštěl. Rusko je ale pro tuto společnost i její zákazníky významným trhem.

„Motorpal nám hromadné propouštění nahlásil. Důvod je omezení odbytu,“ uvedla Jarmila Klejzarová, mluvčí úřadu práce v Jihlavě.

Dopad sankcí už tu je

O možnosti snížení stavu pracovníků informovalo vedení firmy i podnikové odbory. „Všichni doufáme, že k tomu nedojde,“ řekl předseda odborů Ladislav Dinnebier. Uvedl, že se v zakázkách už začíná projevovat dopad sankcí, kupříkladu i kvůli tomu, že klesá odbyt traktorů u zemědělců v Polsku. Motorpal vyrábí vstřikovací zařízení pro dieselové motory používané převážně v zemědělské a stavební technice.

Podle zprávy podniku má Motorpal v současné době ale také připraveny významné projekty pro krátkodobý i dlouhodobý odbyt s firmami z Německa, USA, Číny, Ruska i Indie.

Motorpalu loni klesly tržby za vlastní výrobky a služby o 11 procent na 1,3 miliardy korun. Výrobce vstřikovacích zařízení pro dieselové motory ukončil minulý rok ztrátou 48,7 milionu korun.

Za rok 2012 vytvořil Motorpal zisk převyšující 32 milionů korun. Motorpal má české vlastníky, jeho akcie vlastní čtyři fyzické osoby.

Dopady rusko-ukrajinské krize

Motorpal ztrojnásobí export do Ruska