V lednu rostl zájem o nová auta

Prodej nových osobních aut se v lednu zvýšil o téměř 11 procent na téměř třináct tisíc vozů. Nejprodávanější byla Škoda Octavia s podílem přes 17 procent.

Dovoz ojetin se zvýšil o téměř sedm procent. Oznámil to dnes Svaz dovozců automobilů. Škoda Auto prodala 4262 vozů a zvýšila svůj tržní podíl na 33 procent. Následuje Volkswagen s 1134 prodanými automobily a Hyundai s prodejem 984 vozů. Na dalších místech skončily značky Renault, Ford a Peugeot. Nejprodávanějšími modely byly vedle Octavie další modely Škody - Fabia, Yeti a Superb.

„Dle mého názoru přetrvává chuť lidí nová auta nakupovat a zároveň se zkrátily dodací lhůty, takže jednotlivé značky mají dostatek vozů, které mohou zákazníkům nabídnout,“ uvedl mluvčí Import VW Group Jan Klíma.

Registrace nových lehkých užitkových automobilů v lednu vzrostly o 22 procent na 957 vozů. Podobně se zvýšil prodej nákladních aut, který vzrostl na 551 vozů. Prodej autobusů vzrostl o 125 procent na 45 vozidel. Prodej motocyklů naopak klesl o tři procenta na 565 strojů. Dovoz ojetých motorek se ale zvýšil o zhruba 12 procent.