V Porošenkově ruské továrně zasahovala policie, mluví se o znárodnění

Čokoládovna Rošen (Roshen)

Čokoládovna Rošen (Roshen) Zdroj: George Chernilevsky, Wikimedia Commons

Ruští policisté obsadili vstup do čokoládovny v Lipecku, která patří firmě Rošen ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, a následně ji prohledali. Zásah policejního komanda podle vyšetřovatelů souvisí s objasňováním údajných podvodů okolo daně z přidané hodnoty, které prý připravily stát o 180 milionů rublů (asi 80 milionů korun). Ukrajinská firma označila daňovou kontrolu v podobě vpádu zamaskovaných policistů za „nepřípustnou a nezákonnou“.

Média o policejní akci píší i jako o „sladké pomstě“ Ukrajincům. Prý mohlo jít i o nátlak na Porošenka. Zákrok navíc provedli příslušníci policejních jednotek a agenti tajné služby z Moskvy, od níž je Lipeck vzdálen přes 500 kilometrů.

V populárním listu Argumenty i fakty vyšel článek, podle kterého prý Porošenkovo podnikání v Rusku jen kvete a na cukrovinkách loni vydělal ekvivalent bezmála 3,5 miliardy korun. Avšak podle jiných zpráv byla lipecká továrna v důsledku úředních obstrukcí před časem nucena propustit čtyři stovky zaměstnanců.

Obdobný policejní zákrok se v lipecké továrně odehrál i v březnu 2014, prý v rámci sporů s ruskou konkurencí o autorská práva a firemní značku.

Ruští komunisté, představující druhou nejsilnější parlamentní stranu, údajně chystají návrh zákona o znárodnění lipeckého podniku. Prý zisky by mohly sloužit „banderovcům“, tedy ukrajinským ozbrojeným silám. Porošenko po zvolení prezidentem sliboval své podnikání prodat, ale dosud tak neučinil. Prodeji prý brání právě ruské úřady.