V Synthesii se může odstranění ekologické zátěže prodražit

Synthesia Pardubice

Synthesia Pardubice Zdroj: Synthesia

Původně stát odhadoval, že likvidace ekologických zátěží v pardubické Synthesii vyjde státní pokladnu zhruba na 3,21 miliardy korun. Na tuto částku také již v minulosti poskytl garanci Fond národního majetku. Firma patří do holdingu Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše.

Zadávání zakázek k sanaci ekologických zátěží je organizováno ministerstvem financí jako nástupcem fondu. Původně chtěl stát vyřešit odstranění starých zátěží jedním velkým supertendrem za desítky miliard korun. Tendr ale ministerstvo v prosinci 2011 zrušilo.

„V souvislosti se změnou záměru státu společnost provedla aktualizaci odhadu nákladů na likvidaci starých ekologických zátěží v areálu,“ uvedl nyní Agrofert v aktuálně zveřejněné konsolidované výroční zprávě. „Vzhledem ke značné časové prodlevě lze s vysokou pravděpodobností očekávat, že náklady na likvidaci budou významně vyšší, než bylo odhadnuto v původním ekologickém auditu, na základě kterého byly poskytnuty státní garance za likvidaci starých ekologických zátěží,“ dodala firma.

Synthesia proto požádala o rozhodnutí ke zvýšení státní garance. Loni pak byla na žádost ministerstva financí zpracována aktualizace této žádosti včetně situační zprávy. „K rozvahovému dni nebylo vydáno žádné rozhodnutí o vyřízení žádosti,“ uvedl Agrofert.