V USA se po 30 letech staví nové jaderné elektrárny

Jaderná elektrárna Palo Verde, Arizona, USA

Jaderná elektrárna Palo Verde, Arizona, USA

Ve Spojených státech byly minulý týden dokončeny základy jaderných elektráren Vogtle a V. C. Summer, které jsou prvními budovanými jadernými bloky v USA po třech desetiletích. Informovala o tom společnost Westinghouse, která obě zařízení staví.

V nových elektrárnách v USA by měl stát reaktor typu AP1000, který Westinghouse nabízí i pro dostavbu jihočeské jaderné elektrárny Temelín.

Konkurentem Westinghousu v Temelíně je česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které nabízí pro českou elektrárnu své reaktory VVER 1200. Ruská společnost Rosatom má rozestavěných několik elektráren s těmito reaktory v Rusku či v Číně.

ilustrační fotoilustrační foto | westinghousenuclear.comTechnologie Westinghouse

Do soutěže o dostavbu Temelína se přihlásila i francouzská společnost Areva se svým reaktorem EPR, energetická společnost ČEZ ji však z tendru vyřadila. Areva se snaží u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže prosadit svůj návrat do výběrového řízení. Arevou nabízené reaktory EPR představují novou generaci vysoce výkonných tlakovodních reaktorů. V současnosti staví firma takové reaktory čtyři: dva v Číně, po jednom ve Finsku a Francii.

„V rozmezí pouhých několika dnů se podařilo dokončit budování základů pro dva nové bloky AP1000 na jihovýchodě USA, které jsou prvními jadernými elektrárnami v zemi po třicetileté odmlce,“ uvedl generální ředitel Westinghousu Danny Roderick.

Elektrárny v Číně

Na georgijské elektrárně Vogtle a jihokarolínské V. C. Summer budou práce pokračovat instalováním klíčových modulů jaderné části. Zároveň se staví i turbínová soustrojí v nejaderné části obou zařízení.

Kromě obou amerických zařízení staví Westinghouse také dvě jaderné elektrárny v Číně. Dohromady má vzniknout osm jaderných bloků, které budou prvními, kde bude pracovat reaktor AP1000.

ČEZ by měl o vítězi tendru rozhodnout v září. Náklady na stavbu dvou bloků Temelína se odhadují na 200 až 300 miliard korun, stavba by měla být dokončena do roku 2025. Očekává se, že nové bloky budou dodávat elektřinu do sítě 60 let.