V západní Evropě se loni prodalo více aut, největší růst byl ve Španělsku

Seat Leon ST

Seat Leon ST Zdroj: Seat

Prodej automobilů v západní Evropě v loňském roce stoupl o téměř devět procent na 13,2 milionu vozů. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů, které dnes zveřejnila výzkumná společnost LMC Automotive. V samotném prosinci se prodej meziročně zvýšil dokonce o téměř 14 procent na 1,05 milionu vozů.

Silný růst prodeje loni podle LMC zaznamenalo všech pět největších západoevropských trhů, tedy Německo, Británie, Francie, Španělsko a Itálie. Nejvýraznější nárůst z této pětice vykázalo Španělsko, kde se prodej zvýšil o 21 procent.

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA ve středu oznámilo, že prodej automobilů v Německu se loni zvýšil o téměř šest procent na 3,21 milionu. Britský svaz výrobců a prodejců aut SMMT dnes ohlásil nárůst prodeje v Británii o více než šest procent na rekordních 2,63 milionu.

Zprávu o loňském prodeji automobilů v celé Evropské unii zveřejní 15. ledna Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Údaje o vývoji českého automobilového trhu by měl dnes odpoledne představit Svaz dovozců automobilů. Podle odhadů analytiků loni odbyt v České republice stoupl zhruba o 20 procent a překročil 230 tisíc vozů.