V Ženevě se představují novinky. Boduje Škoda Auto i malé vozy z Kolína

Škoda Octavia Combi Scout na ženevské premiéře

Škoda Octavia Combi Scout na ženevské premiéře Zdroj: ctk

Člen představenstva Škoda Auto za technický vývoj Frank Welsch představil na 84. mezinárodním autosalonu v Ženevě ve světové premiéře nový vůz Škoda Octavia Combi Scout.
Společnost Škoda Auto představila na 84. mezinárodním autosalonu v Ženevě ve světové premiéře novinku Škoda Octavia Scout. Vpravo je člen představenstva za oblast technického vývoje Frank Welsch, vlevo šéf komunikace společnosti Škoda Auto Peik von Bestenbostel.
Světovou premiéru si v Ženevě odbyl nový vůz Audi TT
Nový Porsche Macan
Nový Peugeot 308 byl v Ženevě zvolen autem roku
5
Fotogalerie
Na autosalonu v Ženevě se představí přes 100 světových a evropských premiér. Škoda Auto na nejdůležitější evropské výstavě první poloviny roku již představila koncept svého prvního kupé VisionC a TPCA předvádí nová mini trojčata z Kolína.

Škoda do Ženevy jako hlavní tahák přivezla koncept pětidveřového kupé VisionC. Kromě toho ukázala také novou Octavii G-Tec s pohonem na stlačený zemní plyn nebo outdoorovou Octavii Scout s pohonem všech kol.

Kolínská TPCA po více než osmi letech připravila novou trojici městských mini vozů Citroen C1, Toyota Aygo a Peugeot 108. „Nová Toyota Aygo se začne v Česku prodávat zřejmě v červnu. Tedy hned po květnovém zahájení výroby. Cenu vozu dosud zastoupení značky nestanovilo,“ uvedl to Toyoty pro ČR Tomáš Vaněk.

Druhá generace Aygo nahrazuje model, který se v Kolíně vyrábí se dvěma modernizacemi od roku 2005. Spolu s Toyotou přijde i druhá generace Citroenu C1 a Peugeot 108.

Aygo bude mít upravený litrový benzinový tříválec, který se montoval již do první generace. Vůz je proti předchůdci delší o 2,5 cm a vyznačuje se větší variabilitou. Charakteristickým prvkem je přední maska ve tvaru X. k dispozici bude i verze s otevřenou střechou.

Automobilka TPCA
TPCA v Kolíně do modernizace výroby trojice mini vozů investovala miliardy korun a nabrala 650 nových zaměstnanců.
Automobilka vykázala za rok 2013 neauditovaný zisk po zdanění přibližně 170 milionů korun. Je to asi o 13 procent méně než v roce 2012.
Firma loni vyrobila zhruba 185 tisíc vozů, což je meziročně o 14 procent méně.
Letos chce TPCA podle stávajících odhadů vyrobit asi 210 tisíc aut.

Ukázet se chce i třetí automobilka, která vyrábí v Česku. Hyundai na výstavu chystá sportovní model PassoCorto nebo limuzínu vyšší střední třídy Genesis.

Na autosalonu tradičně nechybí žádná významná světová značka. Nově se na přehlídce objevují i noví výrobci z Asie se zájmem o vstup na evropský trh. Příkladem je čínský Qoros. Ženevský autosalon je vedle podzimní přehlídky konané střídavě v Paříži a ve Frankfurtu nejvýznamnější evropskou přehlídkou automobilových novinek.

V Ženevě nebude chybět expozice ekologických vozů nebo výstava věnovaná historii závodů Le Mans. Autosalon potrvá do 16. března. Organizátoři očekávají kolem sedmi stovek tisíc návštěvníků.