Válka kvůli povolenkám je u konce, Airbus získal zakázku v Číně

Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse

Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse Zdroj: E15 Stepan Bruner

Diplomatická válka mezi Čínou a Evropskou unií o emisní povolenky v letecké dopravě zřejmě utichá. Kancléřka Angela Merkelová z Pekingu přiveze kontrakt v hodnotě 3,5 miliardy dolarů pro Airbus.

Představitelé Airbusu si na jaře stěžovali, že Čína blokuje nákupy jeho letadel místními firmami. „Čínská vláda oddaluje schválení nákupu 35 širokotrupých Airbusů, které si chce pořídit nejmenovaná čínská společnost,“ uvedl v březnu šéf koncernu EADS Louis Gallois, pod nějž Airbus spadá. Dodal, že výrobce se stal rukojmím ve sporu Evropské unie s Čínou o to, zda mají čínské aerolinky platit za emise vypuštěné v evropském vzdušném prostoru. Čína svým leteckým dopravcům vstup do programu emisních povolenek zakázala. Airbus od té doby na největším asijském trhu nezískal žádnou zakázku.

Nyní ale přišel obrat. Čínská leasingová společnost ICBC Leasing objednala 50 Airbusů A320. Smlouva podle ICBC zahrnuje i blíže neurčený počet letadel nového modelu A320neo, který slibuje výraznou úsporu paliva. Obě strany také podepsaly dohodu o montáži letadel v Číně. Zdroje z odvětví uvádějí, že šéf Airbusu Tom Enders chce během cesty s Merkelovou po Číně získat až sto objednávek na A320 v hodnotě devíti miliard dolarů.

Peking nicméně nadále blokuje prodej 35 již zněměných dálkových letounů. Je tak pravděpodobné, že i kvůli tomuto sporu Airbus letos přenechá pozici světové jedničky v leteckém průmyslu americkému Boeingu, nad kterým vedl posledních pět let.

Merkelovou v Číně doprovází většina ministrů vlády a dvacítka kapitánů německého průmyslu, kteří si od cesty slibují získání lukrativních kontraktů.