VDA: Prodej aut v Číně a západní Evropě ještě poroste

Showroom BMW

Showroom BMW Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Yannick Soler via Flickr

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA zlepšilo odhady letošního růstu prodeje aut v západní Evropě a Číně. Informovala o tom dnes agentura DPA. Nová prognóza předpokládá, že západoevropský automobilový trh letos stoupne o pět procent na 13,8 milionu vozů, zatímco podle předchozího odhadu se měl zvýšit jen o tři procenta.

V Číně nyní VDA počítá s nárůstem prodeje o osm procent na téměř 21,7 milionu vozů. Podle předchozí prognózy přitom mělo tempo růstu činit pouze šest procent. Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. V loňském roce však mělo na poptávku po automobilech v Číně negativní dopad zpomalování růstu tamní ekonomiky.

Ve Spojených státech letos VDA očekává prodej 17,5 milionu vozů. Loni se v USA prodalo rekordních 17,47 milionu vozů.

Rekordní květen: Automobilový trh v EU vyskočil o 16 procent
Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii zrychlil v květnu meziroční růst na 16 procent z dubnového tempa 9,1 procenta. Dosažený počet 1,288 milionu vozů byl nejvyšší květnový výsledek za osm let, tedy od doby, než automobilový průmysl zasáhla hospodářská krize. Tvrdí to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Celkový prodej nových osobních aut v EU roste bez přerušení již 33 měsíců.