Ve Venezuele budou mít delší volno přes Velikonoce, vláda šetři energii

Venezuela

Venezuela Zdroj: Reuters

Týdenní pracovní volno pro všechny pracovníky je novou strategií venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, který se v zemi snaží zažehnat vážnou energetickou krizi. O prodloužení velikonočního volna o další tři dny informovala tamní oficiální média. Vláda na začátku týdne upozornila, že hladinu vody v největší venezuelské přehradě, jejíž voda pohání obří hydroelektrárnu, dělí od minimální provozní úrovně méně než tři metry.

Nádrž Simóna Bolívara, nesoucí jméno jihoamerického hrdiny boje za nezávislost, a dvě další hydroelektrická zařízení na dolnějším toku řeky obstarávají téměř 70 procent elektrické energie v zemi. Madurova socialistická vláda svaluje vinu za kritickou situaci na sucho, způsobené fenoménem El Niňo, a na údajné sabotáže rozvodné sítě, ze kterých viní opozici. Kabinet již několik měsíců žádá domácnosti, aby šetřily proudem, a dokonce omezil pracovní dobu státních zaměstnanců.

Podle expertů šlo krizi zabránit, kdyby vláda investovala do údržby nádrže Simóna Bolívara, dříve známé jako Guri, a dotáhla do konce plánovanou expanzi termoelektrických elektráren. Experti také varují, že vláda bude muset zavést elektřinu na příděl, neboť teploty se zvyšují a do období dešťů zbývá ještě mnoho týdnů.

Venezuela je v posledních letech v hluboké ekonomické krizi, kterou umocnil výrazný propad cen ropy - hlavního vývozního artiklu Venezuely. V zemi s největšími prokázanými zásobami ropy na světě je nedostatek mnohých výrobků, včetně základních potravin. Loni klesla ekonomika Venezuely o 5,7 procenta, zatímco míra inflace dosáhla 180,9 procenta. Madurova vláda vyhlásila v polovinś ledna na 60 dní stav hospodářské nouze.