Ve VW i Škodě začala jednání o platech. Zaměstnanci chtějí nárůst o 6,5 procenta

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk

Zaměstnanci šesti západoněmeckých továren automobilového koncernu Volkswagen by mohli v letošním roce usilovat o zvýšení mezd o pět až 6,5 procenta. Uvedl to šéf závodní rady Bernd Osterloh.

Německé továrny zaměstnávají zhruba 100 tisíc lidí. V loňském roce stouply mzdy o 4,3 procenta. Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni zvýšila celosvětový prodej o 11 procent na rekordních 9,07 milionu vozů.

O mzdách se tento týden začalo jednat také v automobilce Škoda Auto. Platnost současné kolektivní smlouvy skončí na konci března. Na jejím základě pracovníkům vzrostly platy o pět procent. Při letošních jednáních budou chtít odbory především zachovat zaměstnanost ve firmě.

Koncern Volkswagen koncem loňského roku uvedl, že celkový počet jeho zaměstnanců za uplynulých pět let stoupl o 70 procent na zhruba 550 tisíc lidí. Automobilka od roku 2007 vytvořila zhruba 100 tisíc nových pracovních míst. Dalších 125 tisíc zaměstnanců získala integrací nových aktivit, například převzetím firem MAN a Porsche.