Venezuelské gardy obsadily továrnu na toaletní papír. Špatně zásobuje trh

Vláda mobilizovala na dobu voleb kolem 139.000 vojáků. Policistům bylo podle agentury AFP nařízeno zůstat v kasárnách a být k dispozici armádě. Byly uzavřeny hranice, civilistům bylo zakázáno nosit zbraně a byl zakázán prodej alkoholu.  (Foto ČTK)

Vláda mobilizovala na dobu voleb kolem 139.000 vojáků. Policistům bylo podle agentury AFP nařízeno zůstat v kasárnách a být k dispozici armádě. Byly uzavřeny hranice, civilistům bylo zakázáno nosit zbraně a byl zakázán prodej alkoholu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Venezuelská státní agentura svérázným způsobem řeší nedostatek toaletního papíru a dalších hygienických potřeb v tamních obchodech. V pátek nařídila okamžité obsazení jednoho z výrobců tohoto zboží, což má podle ní zajistit plynulé dodávky na domácí trh.

Kritici venezuelského prezidenta Nicoláse Madura však tvrdí, že notorická nouze o základní produkty od papíru až po mléko je znamením toho, že selhávají opatření jeho socialistické vlády, jako jsou regulace cen zboží a kurzu měny.

Národní agentura Sundecop, která kontroluje dodržování cenové regulace, uvedla ve svém prohlášení, že obsadí jednu z papíren venezuelské firmy Manpa po dobu 15 dnů. Vojáci Národní gardy tak podle ní „ochrání“ zařízení továrny.

„Tento krok u výrobce toaletního papíru, hygienických ubrousků a jednorázových plen reaguje na povinnost státu zajistit stálý přísun základního zboží občanům,“ citoval Reuters vyjádření Sundecopu. Státní agentura prý pozorovala porušování práva pro přístup k těmto výrobkům.

Příznivci současné vlády chválí Madura, který je nástupcem socialistického vůdce Huga Cháveze, za zachování přísných regulačních opatření pro soukromé podniky. Obviňují údajně bezohledné obchodníky kvůli hromadění výrobků pro tvorbu rychlých zisků, a oslavují socialistickou vládu, že udržuje programy sociální pomoci.

Podle odpůrců režimu stojí za chybějícím spotřebním zbožím neschopnost podniků dovážet suroviny a stroje z důvodu nedostatku tvrdé měny. Té se nedostává právě kvůli regulaci směnných kurzů.

Poslední Chávezovo vítězství. Už pro nástupce Nicoláse Madura