Věřitelé skláren Rückl přihlásili pohledávky za 150 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Věřitelé v pátek na své schůzi rozhodnou o osudu nižborských skláren Rückl Crystal s tradicí sahající do poloviny 19. století. Podle aktuálních údajů z insolvenčního rejstříku své pohledávky přihlásilo u soudu šest desítek věřitelů v celkové výši 156 milionů korun.

O zahájení insolvenčního řízení požádali sami majitelé skláren kvůli neschopnosti splácet závazky v květnu, v červnu poslal soud firmu do úpadku. V pátek věřitelé rozhodnou, zda firma skončí v konkurzu, či ji zkusí prodat a zachovat provoz, byť třeba v omezené míře.

Největším věřitelem firmy, která vyrábí broušené sklo a v minulosti produkovala například i prestižní ocenění jako Český lev, je společnost Swiss Forfait s 63,4 milionu korun. Společnost samotná již na začátku zveřejnila svůj záměr sklárny v nynějších potížích financovat do rozhodnutí o jejím osudu. Dalšími velkými věřiteli jsou RWE Energie s 13,9 milionu, Central Aval s 12,3 milionu, správa sociálního zabezpečení, která si nárokuje 9,2 milionu a společnost Genetrix s pohledávkou jen o sto tisíc nižší.

Sklárna se sice vyrovnala s nástupem ekonomické krize na sklonku minulého desetiletí, ale v souvislosti s politickými událostmi v tradičních odbytištích v Egyptě, Íránu a Rusku v letech 2013 a 2014 zaznamenala propad poptávky po svých výrobcích. Podnik po celou dobu jednal o způsobu financování a odkladu platnosti závazků, ale neúspěšně.

Rückl: Chceme vstup strategického partnera

„S ohledem na situaci se pro zajištění dalšího provozu ukázalo jako nezbytné vypořádání závazků prostřednictvím insolvenčního řízení s cílem dokončit jednání s věřiteli a zajistit vstup strategického partnera,“ uvedl po podání žádosti o zahájení insolvenčního řízení spolumajitel a dřívější senátor Jiří Rückl, který firmu po roce 1990 rodinný podnik stavěl znovu na nohy, byť za cenu toho, že sklárny nezískal v restitucích, ale musel ji od státu odkoupit.

„Cílem všech kroků, které společnost v této souvislosti podniká, je pokračování provozu sklárny, zachování pracovních míst a uvažované rozšíření výroby spojené s tvorbou nových pracovních příležitostí v regionu,“ dodal tehdy.

Třísetletá tradice
Nižborská sklárna vyrábí rozsáhlý sortiment čtyřiadvacetiprocentního olovnatého křišťálu zdobeného brusem od jednoduchých až po velmi složité a pracné zdobení zlacením, malováním a pískováním. Tradice sklářství má v rodu Rücklů třísetletou tradici, do českých zemí přišli pravděpodobně z území dnešního Švýcarska někdy na přelomu 17. a 18. století.
Přímí předchůdci zakladatelů nižborské sklárny se usadili na Chrudimsku, kde v roce 1846 Jan Rückl založil sklářskou huť v dnešním Ostrově. Jeho syn Antonín pak vybudoval sklárnu ve Včelničce u Jindřichova Hradce (1875), ve Skalici u České Lípy (1893) a jako poslední a nejmodernější v té době sklárnu v Nižboru (1903).
Po skončení druhé světové války byl podnik v roce 1945 pro svou velikost znárodněn. Po sametové revoluci se tak na něj nevztahovaly restituce a přímý potomek rodu a pozdější senátor Jiří Rückl ji tak musel odkoupit. Pod současným jménem firma působí od roku 1998. O sedm let později přešlo řízení rodinné akciové společnosti na Rücklovy dcery Simonu Prokopovou-Rücklovou a Markétu Rücklovou. Obnovitel firmy Jiří Rückl nyní působí jako její prezident.