Video hořícího Modelu S srazilo akcie Tesla Motors

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: Profimedia.cz

Akcie Tesla Motors zažívají razantní pád. Během několika dní spadly o 6,2 procenta. Důvod? Krátké video, na kterém je vlajkový model automobilky Model S v plamenech.

K nehodě podle informací USA Today došlo v úterý v osm ráno poblíž amerického Seattlu. Video se objevilo na webu Jalopnik. Řidič shořelého vozu později uvedl, že na silnici najel na kus kovu, což prý vedlo k požáru. To samé potvrdila i samotná automobilka, podle které požár způsobilo zásadní poškození podvozku. Konkrétní příčiny nehody se však stále ještě vyšetřují.

Nejrychlejší pád akcií za kvartál

Reakce burzy na sebe nenechala dlouho čekat. Jak napsal web USA Today, miláček Wall Streetu, jehož akcie vzrostly od začátku roku o 400 procent, shořel jak papír. Ještě před několika dny se cenné papíry kalifornského výrobce čistě elektrických vozů obchodovaly za cenu přes 190 dolarů za kus. Nyní však zažívají nejrychlejší pád za poslední tři měsíce. Cena akcie se ve čtvrtek odpoledne pohybovala kolem 172 dolarů za kus.

Akcie Tesla Motors za posledních pět dníAkcie Tesla Motors za posledních pět dníAkcie Tesla Motors za posledních pět dní | YahooZdroj: Yahoo

K pádu akcií Tesla Motors současně přispěli také analytici, podle kterých automobilka narazila v obchodování na burze na svůj strop. Akcie prý nemají kam stoupat. Naplňují se tak slova kritiků, kteří v souvislosti s Teslou varovali před nafouknutou bublinou. Podle deníku The Washington Post jsou závádějící například příjmy automobilky. Ty uměle navyšují štědrý federální program podporující zelené technologie a především pak obchodování Tesly s takzvanými ZEV (zero-emission vehicles) kredity, kterými stát Kalifornie odměňuje výrobce vozů s nulovými emisemi. Oba dotační programy se ale mají v blízké budoucnosti zásadně změnit.

Pro šéfa automobilky Elona Muska (a hlavního mozku futuristické hromadné dopravy Hyperloop, vesmírného programu Space X a spoluzakladatele PayPalu) ale pokles nemůže být žádným velkým překvapením. Jak totiž nedávno prohlásil, cenné papíry Tesla Motors mají prý vyšší hodnotu, než jakou si automobilka zaslouží.