Vítkovice otevřou zastoupení ve Velké Británii. Hrají i o jaderný program

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr Sznapka

Největší tuzemská strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group otevře letos nové obchodní zastoupení ve Spojeném království. „Britská afilace bude mít na starosti export všech našich hi-tech produktů,“ uvedl generální ředitel skupiny Jan Světlík.

V souvislosti s tímto záměrem včera do Ostravy přicestoval na jednání ministr obchodu a investic Velké Británie Lord Ian Livingston.

Cílem skupiny Vítkovice je uspět na britských ostrovech zejména v oblasti dodávek vysoce jakostních komponentů pro energetický průmysl a off-shore program. Mimo to mají Vítkovice a jejich čeští subdodavatelé zájem o jaderný program.

Velká Británie má v plánu vybudovat velký počet jaderných elektráren a v posledních měsících všechny své potenciální dodavatele detailně seznamuje s jednotlivými projekty.

Prvním z těch, které mají být postaveny, je Hinkley Point C, a to v provedení EDF-Areva. „Absolvovali jsme Civil Nuclear Export Showcase v Londýně, kde jsme prezentovali jaké technologie a komponenty jsme schopni dodávat,“ uvedl obchodní ředitel skupiny Vítkovice Machinery Group Břetislav Nitka.

Cíl: zvýšit export o miliardu

Export vítkovické skupiny do Spojeného království se v minulosti orientoval především na dodávky výkovků z produkce naši ocelárny a kovárny, a dodávky ocelových lahví pro průmyslové použití.

Celkový export skupiny loni činil zhruba 12 miliard korun. „Letos chceme vývoz celkově zvýšit nad hranici 13 miliard korun a prostor vidíme mimo jiné právě na britských ostrovech,“ upozornil Nitka.

Vítkovická strojírenská skupina v posledních deset letech významně investovala do technologického vybavení v součtu přes 15 miliard korun. Díky tomu zvyšuje svou angažovanost v oborech a segmentech strojírenské produkce.