Vítkovice poskytly dceřiné společnosti během insolvence služby za 139 milionů korun

Vítkovice Machinery Group

Vítkovice Machinery Group Zdroj: Profimedia

Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
Vítkovice Machinery Group vsadily na technologie pro stlačený plyn CNG
6
Fotogalerie

Strojírenská skupina Vítkovice poskytla společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE) během její insolvence a konkurzu, tedy od loňského srpna, služby a dodávky celkem za 139 milionů korun. Mateřská firma Vítkovice, a. s., tak má nyní za VPE pohledávky za zhruba 124 milionů korun a dceřiné společnosti pak za dalších přibližně 15 milionů korun. Oproti tomu má skupina vůči VPE závazky ve výši zhruba 31 milionů korun. 

"Tato bilance je nyní předmětem našich jednání s panem insolvenčním správcem, abychom jednak mohli získat souhlas soudu k vzájemným zápočtům, jednak dosáhli dohody, jak dále v životně nutných dodávkách, jakými jsou pro zejména VPE energie," uvedl finanční ředitel Vítkovic, a. s., Igor Vlček. Vítkovice, a. s., a její dceřiné firmy dodávají VPE energie a poskytují jim informační technologie, údržbu či dopravu.

VPE se zabývají hlavně výstavbou a dodávkami elektráren a patřily k nejdůležitějším firmám strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka. Nyní mají 800 zaměstnanců. V úpadku jsou od loňského srpna. Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 71 miliard korun, řadu z nich ale insolvenční správce popřel. Dřívější mateřská společnost je jedním z největších věřitelů.

V listopadu věřitelé firmě povolili reorganizaci, letos na počátku srpna, dva týdny před vypršením lhůty k předložení reorganizačního plánu, však členové představenstva VPE podali soudu návrh na přeměnu reorganizace na konkurz. Soud tomuto návrhu vyhověl. Mateřská firma se od návrhu distancovala. Insolvenční správce David Vandrovec vzápětí začal nabízet některé části VPE k prodeji. Jedná se o závody Mostárna, Kotlárna a Hard Jeseník.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, které mají dohromady téměř čtyři tisíce zaměstnanců. Do finančních potíží a úpadku se kromě VPE dostaly ještě Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont.