Vítkovické hutě Evraz prý ovládli Ukrajinci z doněckého holdingu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Vítkovické hutě z ruské skupiny Evraz koupili Ukrajinci z ocelářského holdingu Průmyslový svaz Donbasu. Informoval o tom ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký transakci. Evraz zveřejnila detailní informace o prodeji 4. dubna s tím, že českou divizi Evraz Vítkovice Steel (EVS) zakoupila skupina pěti kyperských investorů.

Až nyní se ale podle ruského listu ukázalo, kdo je skutečným kupcem. Společnost EVS na dotaz ČTK odmítla podrobnější informace sdělit.

Cena za EVS činila 89 milionů dolarů, v přepočtu téměř 1,8 miliardy korun. Noví majitelé rovněž převzali závazky za 198 milionů dolarů, téměř za čtyři miliardy korun. Celková hodnota transakce tak dosáhla v součtu 5,7 miliardy korun.

Jedním z největších investorů v Průmyslovém svazu Donbasu je prý i bývalý spoluvlastník Evrazu Alexandr Katunin. Minoritním akcionářem je mimo jiné guvernér Doněcké oblasti Sergej Taruta.

Mluvčí zprávu nekomentoval

Mluvčí Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica dnes zopakoval informace z počátku dubna, podle kterých EVS koupila skupina pěti investorů, a ke zprávám ruského listu řekl: „Stoprocentní podíl ve společnosti Evraz Vítkovice Steel získala skupina soukromých investorů, kterými jsou Martinley Holdings, Nabara Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments. Každý z nich získal podíl 20 procent. Žádné další informace k tomu nemůžeme sdělit.“

Průmyslový svaz Donbasu sídlí v Doněcku a s produkcí více než deseti milionů tun oceli ročně byl zařazen mezi 40 největších světových výrobců oceli, píše se na webu společnosti, která kromě domácí Ukrajiny působí také v Polsku a v Maďarsku.

Hospodářské noviny dnes s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsaly, že svaz měl o vítkovické hutě zájem už při jejich privatizaci v roce 2005. Poskytl ale tehdy údajně málo informací a nepředložil kvalitní podnikatelský plán.