Vítkovické strojírny dodají díly pro unikátní lodní výtah v Německu

Lodní výtah v německém Niederfinow

Lodní výtah v německém Niederfinow Zdroj: CC BY 2.0: Alexander Husing; Flickr.com

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group podepsala s konsorciem německých stavebních firem kontrakt na dodávky pro unikátní lodní dílo umožňující plavební spojení mezi povodími řek Odra a Labe v blízkosti Berlína. Plnění kontraktu začalo v těchto dnech a jeho celková hodnota je zhruba 300 milionů korun.

„Jde o nový lodní výtah, který bude stát v Niederfinow vedle současného, odborníky ceněného, ale už přetíženého zařízení. Jde o velmi sledovaný projekt, protože umožní bezproblémovou přepravu důležitých surovin, jako je uhlí, a produkce po lodních cestách Německa,“ vysvětlil Jan Gajda, generální ředitel dceřiné společnosti Vítkovice Heavy Machinery, která na zakázce pracuje.

V současnosti se v Niederfinow používá lodní výtah, s výškou zdvihu 37 metrů, postavený ve třicátých letech 20. století. Lodní cesta v Braniborsku je natolik vytížená, že kapacita výtahu již nestačí současným nárokům. Nový lodní výtah proto bude mít znatelně vyšší přepravními parametry.

Lodní výtah v německém NiederfinowLodní výtah v německém Niederfinow | CC BY-SA 2.0: Rerun van Pelt; Flickr.comStarý lodní výtah v Niederfinow (foto: Rerun van Pelt)

Skupina VMG dodá na stavbu lodního výtahu 1330 tun opracovaných odlitků a svařenců, ze kterých vzniknou 38 a půl metru vysoké závitové sloupy konstrukce lodního výtahu.

„Nádoba lodního výtahu včetně vody a lodi váží zhruba deset tisíc tun a při poruše musí naše závitové sloupy umožnit bezpečné sjetí výtahu do dolní polohy. Proto jsou na jakost materiálu, kvalitu provedení a opracování kladeny mimořádně přísné požadavky. Výroba a opracování se provádí v tolerancích pouhých setin milimetrů,“ vysvětlil obchodní ředitel Vítkovice Heavy Machinery Jiří Brož.

Vítkovice porazily německé konsorcium

Skupina Vítkovice Machinery Group uspěla v soutěži o zakázku na unikátní lodní výtah proti konkurenčnímu konsorciu německých dodavatelů.

Výroba už běží a dodávky na staveniště v Niederfinow budou zasílány od konce letoška až do druhé čtvrtiny roku 2016. Vzhledem ke strategickému propojení dvou klíčových povodí je projekt sledován i německou spolkovou vládou.

Strojírenskou skupinu, která vystupuje pod značkou Vítkovice Machinery Group, tvoří více než 30 společností. Zaměstnávají přes 8500 lidí.