Volkswagen měl předvolební Česko doslova na dlani. To nám ve výsledku možná ublížilo

Výroba v závodě Volkswagen v Hannoveru

Výroba v závodě Volkswagen v Hannoveru Zdroj: profimedia.cz

Koncern Volkswagen
Výroba v závodě Volkswagen v Hannoveru
3
Fotogalerie

Zdá se, že ohňostroj finální fáze předvolební kampaně letošních voleb „pokazil“ hnutí ANO německý nadnárodní koncern Volkswagen. Ještě to nezaznělo takto naplno, ale je to tak. Těch podepsaných memorand a glorifikujících literárních počinů bylo v předvečer oslavy a vlastního volebního víkendu nesčetně.

Do poslední chvíle se zdálo, že vše plánovaně gradovalo k velkému vládnímu úspěchu. Jenže nakonec tahle velkolepá sázka hnutí ANO skončila obyčejným a tichou poštou oznámeným odkladem rozhodnutí. Proč vlastně? Volkswagen měl v předvolebním Česku doslova prostřeno. Česká montovna se zadrhává, existují pochyby o její budoucnosti a koncernu Volkswagen ležela u nohou celá vláda. Nemluvě o tom, že měšec možných pobídek byl doširoka otevřen.

Místo velkolepého oznámení o vzniku gigafactory týden před volbami přišlo nejdříve nenápadné odložení schůzky s předsedou představenstva Volkswagenu na povolební pondělí a hned pak oznámení odkladu rozhodnutí na příští rok. Už těsně před volbami tak ambiciózní ministr průmyslu, obchodu a dopravy, vládní chrt v plnění úkolů ministr Havlíček, přišel o volební trumf. Co hůře, odložení bateriového ohňostroje jako by úplně převálcovalo dokončení rekonstrukce dálnice D1 a zastínilo i příslib zahájení tendru na stavbu bloku jaderné elektrárny Dukovany přes případnou volební porážku. Holt velký Volkswagen zcela evidentně nepochopil svou historickou „embéčkovou“ roli v Česku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!