Volkswagen prosazuje ekologičtější paliva pro nové generace motorů

Ceny paliv jdou stále nahoru

Ceny paliv jdou stále nahoru Zdroj: Reuters

Cesta do Chorvatska 2021
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Vedle vyšší produkce elektromobilů chce automobilka Volkswagen přispět ke snižování emisí také schválením ekologičtějších paliv pro nové generace čtyřválcových vznětových motorů.

Společnost Volkswagen v nedávné tiskové zprávě oficiálně oznámila, že nejnovější generace čtyřválcových vznětových motorů je schválena pro použití tzv. parafínových paliv, tedy nově vyvinuté ekologičtější nafty, která obsahuje biologicky rozložitelné komponenty.

Konkrétně se jedná o čtyřválcové motory TDI vyrobených od konce června (25. týdne) tohoto roku, které byly schváleny pro využívání parafínového dieselu odpovídajícího evropskému standardu EN 15940. Nové palivo by přitom mělo ve srovnání s konvenční naftou přinést asi 75 až 90procentní úsporu emisí CO2.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Tato parafínová paliva se vyrábějí z biologických zbytkových a odpadních materiálů, jako je například hydrogenovaný rostlinný olej (HVO). Tyto látky se pak mohou přidávat do běžné nafty, nebo mohou být použity samostatně jako stoprocentní palivo.

Pro výrobu HVO mohou být použity různé rostlinné oleje, jako například řepkový olej, maximální přínosem pro životní prostředí ale bývá dosaženo zpracováním biologických zbytkových a odpadních látek, jako jsou například kuchyňský olej, piliny, atd.

Více si přečtěte v článku zde >>>