Volkswagen prý plánuje stavbu továrny v Brazílii za dvě miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto

Německá automobilka Volkswagen plánuje výstavbu nové továrny v Brazílii za dvě miliardy dolarů (zhruba 36 miliard korun). Informoval o tom dnes brazilský list Valor Economico s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Investice by měla být oficiálně oznámena příští měsíc. Nová továrna by mohla vyrábět až 200 tisíc malých automobilů ročně. Podle listu se uvažuje o modelu up!, který nyní vyrábí slovenská továrna Volkswagenu.

Automobilka jedná s brazilskými úřady o konečné podobě financování výstavby závodu. Firma chce získat třicetiletou půjčku dvě miliardy reálů (20 miliard korun) od brazilské státní banky BNDES, píše Valor Economico.

Obdobnou sumu peněz (1,8 miliardy dolarů), chtějí v Brazílii investovat také automobilky Nissan a Renault. Nissan investuje 1,5 miliardy dolarů do výstavby nové továrny ve státě Rio de Janeiro. Závod má začít vyrábět v první polovině roku 2014. Renault vydá 285 milionů dolarů na rozšíření výroby ve svém závodě ve státě Paraná.

Brazílie je největší ekonomikou v Latinské Americe a čtvrtým největším automobilovým trhem na světě za Čínou, Spojenými státy a Japonskem. Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.