Volkswagen prý získal majoritu ve firmě MAN

MAN

MAN Zdroj: MAN

Německá automobilka Volkswagen získala majoritní podíl ve výrobci nákladních vozů MAN. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje obeznámené se situací. Volkswagen tak nyní může pokračovat ve svém plánu vytvoření předního evropského výrobce nákladních vozů spojením MAN, švédské Scanie, ve které vlastní více než 70procentní podíl, a své divize nákladních vozů.

Volkswagen zvýšil v polovině května svůj podíl ve společnosti MAN nad 30 procent a poté musel podle německých zákonů povinně předložit nabídku na převzetí celého podniku. VW však předložil nízkou nabídku. Cílem automobilky bylo zajistit si ve firmě podíl 35 až 40 procent.

Nabídka skončila 29. června. Podle zdrojů má nyní Volkswagen více než 50 procent volebních práv v MAN. Volkswagen i MAN se ke zprávě odmítly vyjádřit.

Volkswagen tento týden po varování Evropské unie opustil svůj plán na převzetí kontroly v dozorčí radě MAN. Evropská komise totiž uvedla, že by tím Volkswagen porušil pravidla pro fúze. Volkswagen by měl v příštích týdnech předložit Evropské komisi formální žádost o schválení fúze. Rozhodování komise však bude zřejmě trvat několik měsíců.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma již pracuje také na převzetí německého výrobce sportovních vozů Porsche.