Volkswagen vymyslel pro Bentley novinku, superluxusní a nejdražší SUV

Koncept vozu Bentley EXP 9 F, který automobilka představila loni v Ženevě

Koncept vozu Bentley EXP 9 F, který automobilka představila loni v Ženevě

Britská automobilka Bentley, která patří do skupiny Volkswagen, zahájí práci na luxusním sportovně-užitkovém voze. Ten by měl jít do prodeje v roce 2016. O ceně se zatím jen spekuluje, ale měla by se pohybovat okolo 4,5 milionu korun.

Automobilka Bentley dostala od své mateřské firmy VW souhlas k rozšíření svého sortimentu luxusních sedanů a kupé o velké SUV. Vývoj a následná výroba nového stroje má v Británii vytvořit 1000 pracovních míst. Podle agentury Bloomberg automobilka za vývoj nových modelů a modernizaci svého anglického sídla plánuje v příštích letech utratit neuvěřitelných 24 miliard korun.

Automobilka Bentley uvedla, že nové vozidlo bude nejluxusnější a nejsilnější SUV na trhu, zároveň se bude jednat o SUV nejdražší.

Bentley EXP 9 FBentley EXP 9 FKoncept představený loni v Ženevě má doznat velké změny

„Je to určitě od Bentleye odvážný krok, otázkou je zda bude o super-luxusní SUV zájem,“ uvedl pro Bloomberg Stefan Bratzel, ředitel Centra automobilového managementu na Univerzitě aplikovaných věd v německém Bergisch Gladbachu. Obchodní úspěch podle něj není zaručený, protože v oblasti SUV panuje obrovská konkurence. Šéf koncernu VW přesto netají optimismus. „Fanoušci automobilů Bentley se po celém světě již těší na první SUV,“ uvedl generální ředitel VW Martin Winterkorn.

Úspěch nového modelu je zásadním cílem automobilky. Volkswagen totiž chce do roku 2018 zdvojnásobit prodeje automobilky Bentley na 15 tisíc vozů. Přidáním SUV do sortimentu Bentley tak VW napodobuje strategii své další luxusní značky Porsche. Ta slaví obrovské úspěch s vozy Cayenne. Navíc Porsche plánuje v příštím roce svou nabídku doplnit o kompaktní SUV s názvem Macan.

Očekává se zájem v Rusku a Číně

Nový stroj má být na základě konceptu EXP 9 F, který byl prezentován na loňském autosalonu v Ženevě, ale doznal podstatných změn. Konkrétní informace však automobilka zatím neuvolnila, pouze uvedla, že novinka měla stát na stejných základech jako Audi Q7.

Nový Bentley bude o přízeň zájemců soutěžit s vozidly, jako je Porsche Cayenne Turbo S, Mercedes-Benz GL63 AMG a Range Rovery nejvyšší řady. To jsou stroje jejichž cena přesahuje 120 tisíc eur.

Poptávka po exkluzivní novince má pocházet především z trhů, jako jsou Čína a Rusko, kde roste počet velmi bohatých spotřebitelů a SUV jsou velmi oblíbené, řekl Jonathon Poskitt, analytik společnosti LMC Automotive v Oxfordu.