Volvo o pětinu zvýšilo provozní zisk, prodalo rekordní počet aut

Volvo XC90

Volvo XC90 Zdroj: CTK

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Car Group v loňském roce díky rekordnímu prodeji zvýšil provozní zisk o 17,5 procenta na 2,25 miliardy švédských korun (6,6 miliardy korun). Firma těží z expanze v Číně a z oživení evropského automobilového trhu.

Automobilka, jejímž majitelem je čínská společnost Geely, loni zvýšila prodej o devět procent na rekordních 465 866 vozů. Stále ji však čeká dlouhá cesta ke splnění cíle dosáhnout v roce 2020 prodeje 800 tisíc vozů, upozorňuje agentura Reuters.

Podle generálního ředitele Hakana Samuelssona počítá firma v letošním roce se zvýšením prodeje na zhruba 500 tisíc vozů. „Očekáváme také zlepšení ziskovosti,“ řekl Hakan.

Čínská Geely v roce 2010 koupila Volvo Car Group od americké automobilky Ford Motor za 1,8 miliardy dolarů (téměř 39 miliard korun). Ford převzal Volvo Car Group v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se nyní soustředí na výrobu nákladních vozů.

Volvo Car Group nyní sází především na pokračující růst poptávky na čínském trhu. Čína již vystřídala na postu největšího trhu automobilky Spojené státy, kde poptávka po osobních vozech Volvo v uplynulých deseti letech ochabla, a to mimo jiné kvůli nedostatku nových modelů. Loni Volvo Car Group zaznamenala v USA pokles prodeje o sedm procent.