Volvo za 47 hodin vyprodalo zaváděcí sérii nové generace XC90

Automobilka Volvo představila ve světové premiéře nové Volvo XC90.

Automobilka Volvo představila ve světové premiéře nové Volvo XC90. Zdroj: CTK

Necelé dva dny stačily švédské automobilce Volvo, aby na internetu vyprodala všech 1927 kusů nové generace modelu XC90. Počet aut ve speciální sérii First Edition reprezentuje rok, kdy byla značka založena. Volvo to oznámilo na pařížském autosalonu, kde má vůz výstavní premiéru.

Druhá generace největšího SUV severské značky je prvním modelem Volva postaveným na nové platformě SPA. Jde o modulární základ, který umožňuje měnit vše od rozvoru náprav, přes přední i zadní převis karoserie až po výšku podvozku nebo dokonce celého vozu. Novým základním kamenem je také ultrapevná bezpečnostní klec z oceli legované borem.

Nejpozději od roku 2020 chce automobilka dosáhnout ambiciózního cíle, v rámci kterého by žádném autě značky Volvo nemělo dojít k fatální nehodě. XC90 má být prvním krokem v tomto úsilí.

Nová XC90 je prvním sériovým modelem, který vyšel z pera viceprezidenta pro design Thomase Ingenlatha. Model přímo navazuje na předchozí úspěšné koncepty a jako první ukazuje novou tvář švédské značky, pro niž jsou vepředu typické diody uspořádané do tvaru písmene T jako symbol Thorova kladiva.

Prostřednictvím dotykového displeje má posádka přístup k internetovým rádiím, informacím z Wikipedie či vylepšené online navigaci s 3D grafikou her. Cestující mohou bez omezení streamovat oblíbenou hudbu či díky vestavěnému 3G modemu vytvořit přímo z auta pojízdný wi-fi hotspot. Volvo také jako první na světě integrovalo do systému ve voze funkci Park&Pay, která pomůže s vyhledáním nejbližší parkoviště, navigací na vhodné volné místo a také umožní přímo z vozu online zaplatit parkovné.

Od roku 2015 navíc bude k dispozici aplikace Volvo On Call umožňující vzdálený přístup do automobilu - díky tomuto systému lze vůz na dálku například odemknout či zamknout nebo iniciovat vytápění. Po novém roce se služby rozšíří ještě o automatické připomenutí návštěvy autorizovaného servisu a její online objednání.

Zájemci z České republiky si mohou novou XC90 začít objednávat v průběhu listopadu a první vozy začnou do Česka přijíždět od května 2015. Základní cena nového vozu s motorem D4 je 1,33 milionu korun.